2018. szeptember. 25., kedd
Névnap:
2016-10-11 10:41:54• hírek • MTI

Iohannis szerint gyanús, mégis el kell fogadnia

Elutasította a bukaresti szenátus a plágiumgyanús doktori címek visszavonásáról szóló törvény felülvizsgálatát hétfőn, így Klaus Iohannis államfőnek most már ki kell hirdetnie a törvényt.

Az elnök kifogásait figyelmen kívül hagyva a bukaresti törvényhozás a tudományos címet kibocsátó egyetemek hatáskörébe utalta a plágiumgyanús doktori dolgozatok eredetiségének felülvizsgálatát és a doktori cím esetleges megvonását.

Iohannis azért küldte vissza megfontolásra a jogszabályt, mivel a parlament olyan lényegi módosítások eszközölt a kormány márciusi sürgősségi rendeletén, amelyek a jogszabály szándékával ellentétesek, és amelyek szerinte nem bátorítják a teljesítményt és az átláthatóságot a doktori iskolák működésében, nem segítik elő a plágium felszámolását.

A Dacian Ciolos vezette szakértői kormány sürgősségi rendelete - amely azonnal hatályba lépett és addig marad érvényben, amíg a parlament által elfogadott változatot ki nem hirdeti az államfő - az oktatási miniszterre bízta a plágiummal szerzett doktori címek visszavonását, aki az újjászervezett Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) hozza meg döntését.

A sürgősségi rendelet parlamenti megerősítésekor azonban a honatyák gyökeresen átírták a jogszabályt, egyebek mellett lehetőséget biztosítottak a doktori cím birtokosainak, hogy önként lemondjanak a tudományos címről és így próbálják megelőzni a presztízsveszteséggel járó plágiumbotrányt.

Klaus Iohannis államfő egy hétfői Facebook-bejegyzésben gyanúsnak minősítette a törvény gyors parlamenti elfogadását egy olyan pillanatban, amikor mindenki "feddhetetlenséget és teljesítményt" vár.

Az utóbbi években a román közélet számos szereplője esetében felmerült a gyanú, hogy doktori dolgozatuk megírásakor mások tudományos munkáiból ollóztak ki részleteket, idézőjelek és forrásmegjelölés nélkül.

A még hatályban lévő sürgősségi kormányrendelet alapján elsőként Victor Ponta volt román kormányfőt fosztották meg doktori címétől augusztusban, miután a CNATDCU visszavonhatatlanul plágiumnak minősítette a politikus doktori disszertációját. A második doktori cím nélkül maradt "áldozat" egykori helyettese, Gabriel Oprea volt, és felmerült a gyanú, hogy az Oprea által vezetett doktori iskola is valójában másolni tanította doktoranduszait, ugyanis aromán hírszerzési akadémia kilenc doktora írásban jelezte az oktatási miniszternek, hogy lemondana tudományos címéről.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: