2019-11-10 21:34:05• hírek • Szatmár.ro

Iohannis nyerte választások első fordulóját. Dăncilă a második

Frissítés:

22.00 óra:

Iohannis: Nagyobb győzelmet arattunk a PSD fölött, mint bármikor az elmúlt harminc esztendőben
 

A román állampolgárok soha nem szavaztak ennyire világosan a Szociáldemokrata Párt (PSD) ellen, mint vasárnap - jelentette ki a Nemzeti Liberális Párt (PNL) államfőjelöltje, Klaus Iohannis az exit poll eredmények ismertetése után.
 

"Győzelem, kedves románok! Nagyobb győzelmet arattunk a PSD fölött, mint bármikor az elmúlt harminc esztendőben. A románok soha nem szavaztak ennyire hangsúlyosan és ennyire világosan a PSD ellen, és ez egy hatalmas lépés Románia számára " - mondta Iohannis a PNL központi székházában.
 

Továbbá hozzátette: a Szociáldemokrata Párttal (PSD) folytatott háború nem ért véget, és felszólította a románokat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt az államelnök-választások második fordulóján.
 

Rámutatott: a Nemzeti Liberális Pártnak, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) - Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) Szövetségnek, a Népi Mozgalom Pártnak (PMP) és az RMDSZ-nek együtt kell működnie.
 

Az államfő méltatta a liberális kormány munkáját és úgy vélte: az országban és külföldön a szavazás "kifogástalan rendben” zajlott, de hangsúlyozta: a PSD-vel folytatott “háborúnak” még nincs vége, még egy “csata” két hét múlva hátra van.
 

-----------------------------------------------------------

Véget ért az elnökválasztás első fordulója. 21 óráig adhatták le szavazataikat Románia választópolgárai. A lakosság 47,66 százaléka élt választói jogával.

Az ország választói joggal rendelkező lakosságának fele nem ment el vasárnap szavazni, a 18 217 156 listán szereplő választópolgár közül 8 683 688-an adták le voksaikat a Központi Választási Iroda adatai szerint.
 

A részvételi arány megyékre lebontva Ilfov megyében volt a legmagasabb, mégpedig 63,13%-os, ezt követte Kolozs megye: 59,20%-kal, valamint Szeben és Brassó megyék, fej-fej mellett, előbbi 53,76%, utóbbi 53,75%-os mutatóval.
 

A lista alsó végét tekintve Vaslui megye zárta legrosszabb részvételi aránnyal a vasárnapi választásokat, a lakosság mindössze 35,47%-a jelent meg az urnáknál. Második leggyengébb teljesítményt Kovászna megye produkálta, 37,02%-kal, majd a végéről számított harmadik helyre Szatmár megye futott be, 37,68%-os részvételi arányt hozva össze.
 

A valamivel több mint 8,6 millió választó közül picivel több mint 5 millióan városon, míg 3,62 millióan vidéki környezetben szavaztak.
 

Szatmárnémetiben 43,45%-os volt a megjelent szavazók aránya, a 98 831 választóból 42 944-en adták le szavazatukat. Mobilurnát, 579-et igényeltek a megyeközpontban.
 

Az IRES közvéleménykutató intézet exit poll felmérése szerint a vasárnapi államfőválasztáson a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje, Klaus Iohannis a szavazatok 38,7%-át, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje, Viorica Dăncilă a voksok 22%-át szerezte meg, míg az USR-PLUS választási szövetség jelöltjére, Dan Barnára a választópolgárok 16,1%-a voksolt.
 

A további sorrend az exit poll eredmények szerint:
Mircea Diaconu - UN OM Szövetség: 8,2%
Theodor Paleologu - Népi Mozgalom Párt: 5,2%
Kelemen Hunor - RMDSZ: 4,6%
Ramona-Ioana Bruynseels - Humanista Erő Pártja: 2,0%
Alexandru Cumpănaşu - független jelölt 1,2%
Viorel Cataramă - Liberális Jobboldal: 0,4%
Cătălin Ivan - Alternatíva a Nemzeti Méltóságért: 0,2%
Ninel Peia - Román Nép Pártja: 0,3%
Bogdan Marian Stanoevici - független jelölt: 0,3%
Sebastian-Constantin Popescu - Új Románia Párt: 0,2%
John-Ion Banu - Román Nemzet Pártja 0,1%.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: