2014-11-05 10:24:01• hírek • MTI

Iohannis nem alkudozik a kiesett jelöltekkel

Klaus Iohannis nem akar szavazatokról alkudozni a választási versenyből kiesett jelöltekkel - erősítette meg a Keresztény-liberális Szövetség (ACL) államfőjelöltje, aki november 16-án Victor Ponta szociáldemokrata kormányfővel fog megmérkőzni az elnökválasztás második fordulójában.

Iohannis, aki a voksok 30 százalékát szerezte vasárnap, arra reagált, hogy - az első fordulót a szavazatok 40 százalékával megnyerő - baloldali ellenfele három kiesett elnökjelölt támogatását is megszerezte, akik együttesen a voksok mintegy tíz százalékát kapták.

Ponta kedden közölte, hogy legszívesebben az első fordulóban harmadik helyen végzett Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnököt bízná meg kormányalakítással, ha két hét múlva elnökké választják. Tariceanu mellett kedden a szélsőségesen nacionalista Nagy Románia Párt (PRM) alapítója, Corneliu Vadim Tudor is támogatásáról biztosította a szociáldemokrata államfőjelöltet. Pontát támogatja a román Külföldi Hírszerző Szolgálat nemrég lemondott igazgatója, Teodor Melescanu is, akinek az elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsadói tisztségét ígérte Ponta.

Iohannis rámutatott: a szavazatuk felett a választók rendelkeznek, őket akarja megnyerni. A jobbközép pártszövetség jelöltje elfogadhatatlannak nevezte a szavazatokkal való üzletelést, és kizárta azt, hogy támogatásukért tisztségeket ígérjen volt versenytársainak.

Iohannis hazugságnak nevezte azokat a - szociáldemokrata kampánystáb által terjesztett - vádakat, miszerint Erdély elszakítására törne, illetve a nyugdíjak csökkentését tervezné. Szerinte a róla terjesztett hazugságok ellenfele kétségbeesését jelzik, miképpen azt is elgondolkodtatónak tartotta, hogy Ponta a PRM-vel készül a - választási kampányában ígért - "nagy egyesülésre".

Az ACL elnökjelöltjét a sajtóértekezleten arról is kérdezték, mit szól ahhoz, hogy Tőkés László és pártja (az EP-képviselő védnökségével alakult Erdélyi Magyar Néppárt - EMNP) állítólag őt támogatja a második fordulóban, annak reményében, hogy megválasztása esetén segítene nekik etnikai autonómiát kialakítani Erdélyben.

Iohannis rámutatott: ő minden szavazatnak örül a választó nemzetiségétől és vallásától függetlenül. Hozzátette: olyan regionalizáció híve, amely a közigazgatás korszerűsítését eredményezi és gazdasági fejlődést hoz. "Márpedig az etnikai alapú regionalizáció nem hoz ilyen eredményt" - vélekedett Iohannis.

A PSD több vezető politikusa is az EMNP-vel riogatta a választókat. Victor Ponta azt állította: a versenyből kiesett elnökjelöltek közül Iohannist egyedül Szilágyi Zsolt, EMNP jelöltje támogatja, "aki el akarja szakítani Erdélyt Romániától". Ponta hozzátette: ő nem is szeretné, hogy ilyen támogatója legyen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: