2014-11-17 14:19:50• hírek • MTI

Iohannis: le kell vonnia mindenkinek a következtetéseket

Le kell vonnia minden politikai szereplőnek a következtetéseket választások eredményeiből - jelentette ki hétfőn Klaus Iohannis megválasztott államelnök.

Iohannis egyebek mellett a választási törvény módosítását kérte. Az elektronikus és a levélben történő voksolás bevezetésére szólított fel, hogy ne fordulhasson elő többet a vasárnapihoz hasonló helyzet, amikor külföldön több ezer román állampolgár nem tudott élni szavazati jogával.

Iohannis szerint a tisztségükkel kell felelniük a kormányban azoknak, akik hibásak a külföldi szavazás "katasztrofális" megszervezéséért. A helyzetet nem megfelelően kezelő nagykövetek és konzulok visszahívását is kérte a még hivatalában lévő Traian Basescu államelnöktől. A kormányhoz intézett kérései között szerepelt a 2015-ös állami költségvetési törvénytervezet mielőbbi beterjesztése a parlamentben.

Iohannis a vasárnapi választással kapcsolatban úgy értékelte, hogy számára a több mint 64 százalékos, magas részvétel volt a legkellemesebb meglepetés. Úgy vélte, a választók mélyreható változást akarnak, és felszólított minden politikai szereplőt, hogy ők is vegyék tudomásul a választók akaratát.

A parlamenttől azt kérte, mielőbb utasítsa el a korrupt politikusoknak kedvező amnesztiatörvény tervezetét, és tegye lehetővé valamennyi törvényhozó esetében, hogy az igazságszolgáltatás vizsgálódhasson ellenük. Korábban a parlament elutasította az ügyészség erre vonatkozó kéréseinek egy részét.

Kijelentette: folytatni fogja Románia külpolitikájának alappilléreit jelentő stratégiai partnerségi kapcsolatokat, így az Egyesült Államokkal való együttműködést, és erősíteni fogja Romániának a NATO-ban és az Európai Unióban elfoglalt helyét és szerepét. "Be fogom bizonyítani, hogy Románia hiteles, megbízható partner, amelyre hosszú távon lehet számítani" - mondta Johannis.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: