2014-11-30 21:49:53• hírek • MTI

Iohannis jó viszonyra törekszik Orbán Viktorral

Romániának a többség támogatásának megszerzésére képes, a pártok közötti választóvonalakon átívelő politikára van szüksége - mondta Klaus Iohannis megválasztott román államelnök a német sajtónak adott első interjújában. A szász nemzetiségű politikus a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban megjelent interjúban arról is beszélt, biztos abban, hogy jó viszonyt tud kialakítani Orbán Viktorral.

"Román állampolgár vagyok, vagyis román" - mondta Klaus Iohannis arra a kérdésre, hogy németnek vagy románnak tekinti magát, hozzátéve, hogy a német származású erdélyi szászok népcsoportjához tartozik, és ezt soha nem rejtette véka alá.

Ugyanakkor "most, megválasztott román államfőként nagyon románnak érzem magam" - tette hozzá. Megjegyezte, hogy németsége a német nyelvhez és kultúrához köti, nem pedig Németországhoz.

Az elnökválasztási kampányban a vetélytársáról, Victor Ponta miniszterelnökről megfogalmazott éles bírálatával kapcsolatban elmondta, nem akarta, hogy a küzdelem "hangneme lefelé csússzon", és valójában ő volt az, aki állandó támadásoknak volt kitéve. A választás nyomán kialakult új helyzetben viszont "Románia érdekében beszélnünk kell egymással és együtt kell működnünk", "akkor is, ha nem lehet abból kiindulni, hogy barátok leszünk" - mondta Klaus Iohannis, aki a jobbközép Keresztény-liberális Szövetség (ACL) jelöltjeként nyerte meg az államfőválasztást.

Programjáról szólva kiemelte: "olyan elnök akarok lenni, aki ugyan integrál és összehozza az embereket, de egyben határozott döntőbíró". A korrupció elleni, "már jól működő" küzdelem a prioritási lista elején szerepel, éppen úgy, mint a gazdasági növekedés, az oktatás, az egészségügyi rendszer és az infrastruktúra - sorolta a megválasztott elnök.

Hozzátette: a többség támogatásának megszerzésére képes és a pártok közötti választóvonalakon átívelő "tartós" politikára van szükség, "különben jön a következő kormány és mindent visszacsinál".
Külpolitikai elképzeléseit vázolva Klaus Iohannis hangsúlyozta: "azt akarom, hogy Románia ne csupán a nyugati közösség tagja maradjon, hanem a jövőben nagyobb szerepet játsszon a térségben". "Románia fontos stabilitási tényezővé válhat" - tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy egyesek az "anti-Orbánt" látják benne, kijelentette: "soha nem láttam magamban egy anti-akármit", és az ilyen elvárásoknak, várakozásoknak nem lesz hatásuk a román-magyar kapcsolatokra. Hangsúlyozta: "biztos vagyok abban, hogy jó viszonyt tudok kialakítani Orbán Viktorral". A két uniós tagországot összekötő, közös ügyek többségben vannak az egymástól elválasztó dolgokkal szemben - tette hozzá.
Vezetéknevének írásáról az 55 éves politikus azt mondta, hogy családja mindig is J-vel írta a família nevét, de amikor születése után anyakönyvezték, az illetékes hivatalnok megtagadta, hogy J-vel jegyezze be vezetéknevét, és helyette I-t írt, ezen az írásmódon pedig aztán nem változtatott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: