2014-11-17 16:34:39• hírek • Kocsis Zoltán

Iohannis győzelme sokkal inkább tiltakozás!

Illyés Gergely
Illyés Gergely

Komoly meglepetés, a legtöbb szakember számára váratlan fordulat állt be vasárnap a romániai elnökválasztás második fordulójában: Klaus Iohannis ledolgozta a két héttel ezelőtti első forduló tetemes, közel tíz százalékos hátrányát és majdnem hasonló előnnyel megnyerte a választást Victor Ponta előtt. Illyés Gergely politológus a Szatmár.ro-nak adott exkluzív interjújában elmondta, szerinte több okkal magyarázható ez a váratlan fordulat.

„A tény, hogy abszolút értékben Iohannis a második fordulóban majdnem kétszer annyi szavazatot kapott, mint az elsőben, valamint, hogy a megszokott szavazási térkép ezúttal nem működött, és Erdélyben, ám főleg Kolozs és Nagyszeben megyében jóval az országos átlag fölött mentek el szavazni az emberek, mind azt bizonyítja, hogy az első körben inkább Iohannis hívei maradtak otthon. Ráadásul Ponta első fordulóbeli fölényes sikere elképzelhető, hogy kényelmessé tette híveit. Ezzel szemben a másik oldalt megriasztotta az első forduló és megijedtek attól, hogy minden hatalom egyetlen párt kezébe összpontosulhat", fogalmazott Illyés.

A politológus szerint a külföldi szavazások körüli balhék adták meg a kegyelemdöfést Pontának. „Egyrészt azt mutatta, hogy a kormány nem képes, vagy nem akarja rendesen megszervezni. Ne feledjük, a külföldön élők szoros kapcsolatban vannak az itthon élő rokonokkal, akik szolidárisak voltak a kintiekkel".

A szakember szerint a választóknak az sem volt szimpatikus, hogy Ponta a második forduló előtt szinte válogatás nélkül mindenkivel szövetségre lépett: Calin Popescu Tariceanuval, Vadim Tudorral, Dan Diaconescuval. „Ez azt sugallta az embereknek, mennyire kétségbeesetten ragaszkodik a PSD a hatalomhoz és mennyire szeretne minél többet szerezni belőle", jelentette ki Illyés.

„Mindezeket figyelembe véve is úgy gondolom, Iohannis támogatottságának növekedése sokkal inkább volt egy spontán növekedés, mintsem az ACL jó szereplésének, jó mozgósításának a következménye. Iohannis egy másfajta politizálást ígér és ezt az emberek el akarják hinni. Ezzel együtt sikere sokkal inkább tiltakozás Ponta rendszere ellen!", véli a politikai elemző.

Noha az utóbbi napok tüntetései kapcsán sokan megelőlegezték már Ponta politikai haláltáncát, ő jelezte: esze ágában sincs lemondani kormányfői tisztségéről. Ezzel együtt Illyés nem tartja valószínűnek, hogy olyan adok-kapok következik, ami a 2012-es esztendőt jellemezte Ponta és Basescu állandó támadásai miatt. „Egyrészt Iohannist kompromisszumképesebbnek, kiegyensúlyozottabbnak látom, mint Basescut. Azt sem látom benne, hogy politikáját alárendelné annak, hogy minden áron nekimenjen a PSD-nek", vélekedik a politológus. A szakember úgy látja, Iohannis közel sincs annyira beágyazódva az ACL jelentette pártpolitikai érdekekbe, mint Ponta, éppen ezért sokkal függetlenebb tud maradni. „A két forduló között én többször is azt láttam, hogy Iohannist magára hagyta pártja. Talán nem bízott benne eléggé. Éppen ezért úgy gondolom, ő sem akar majd minden áron az ACL csatlósa lenni".

Illyés Gergely fotó: maszol.ro

Illyés szerint a közeljövőben a kormányban sem történnek majd jelentős változások: mivel annak esze ágában sincs lemondani és kényelmes többsége van a parlamentben ahhoz, hogy ki tudjon védeni bármiféle bizalmatlansági indítványt. Hogy ez megváltozzék, előbb arra lenne szükség, hogy jelentős számú képviselő tábort váltson és átigazoljon az ACL pártjaiba. „Véleményem szerint a vasárnapi vereség nem gyengíti meg a Ponta-kormány legitimitását. Legalábbis kívülről nem. Szerintem sokkal inkább fenyegeti ez belülről a kormányfőt", mondja a politikai elemző.

Az RMDSZ szerepvállalása kapcsán a politológus megjegyezte, sajnos ez már nem az első alkalom, amikor bebizonyosodott: valami nem működik a szavazók és az őt képviselő vezetők kapcsolatában. Nem ez az első alkalom, hogy ellentétes üzenetet sugároz a választó és a szövetség. „Az egy percig sem volt kérdéses az RMDSZ számára, hogy választói kire fognak szavazni. Az RMDSZ azt lőtte be rosszul, hogy ki lesz a választások győztese", fogalmazott ironikusan a székelyudvarhelyi politológus.

„A kérdésre, hogy mit várhatunk Iohannistól, egyelőre korai válaszolni. Az viszont biztosnak tűnik, hogy a korrupcióellenes harcnak nem fog gátat szabni. Ponta győzelme esetén ugyanezt nem mertem volna kijelenteni", mondta ki Illyés Gergely a Szatmár.ro-nak adott interjújában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: