2014-12-02 13:30:47• hírek • MTI

Iohannis is üdvözölte a moldovai választás eredményét

Üdvözölték a vasárnapi moldovai parlamenti választás eredményét a vezető politikusok, akik reményüket fejezték ki, hogy Moldova továbbra is az Európai Unió felé vezető úton halad majd.

Klaus Iohannis megválasztott államelnök üdvözölte az Európa-barát pártok által elért eredményt, és úgy vélte, az a felelősség hárul rájuk, hogy gyorsabb ütemben biztosítsák Moldovának az egységes Európa felé való közeledését.

Iohannis a Moldovai Liberális Demokrata Pártnak (PLDM), a Moldovai Demokrata Pártnak (PDM) és a Liberális Pártnak (PL) gratulált. Úgy vélte, a moldovai kormány példaértékűen szervezte meg a választást, és az előzetes várakozásoknak megfelelően - véli Iohannis - az ország lakosságának többsége az Európához való közeledést akarja. A novemberben megválasztott államfő szerint a választás eredménye egyértelmű, a választók reformista kormányt akarnak, amely folytatja az ország európai korszerűsítése érdekében tett erőfeszítéseket.

Traian Basescu hivatalban lévő államelnök is üdvözölte az Európa-barát pártok győzelmét, és reményét fejezte ki, hogy felgyorsul Moldova modernizációjának folyamata. Arról biztosította Moldova lakosságát, hogy Románia partner lesz ebben a törekvésben.

Victor Ponta miniszterelnök egy közlemény szerint Iurie Leanca moldovai miniszterelnöknek és Marian Lupunak, a PDM elnökének gratulált személyesen a vasárnapi választás eredményeiért. Arról biztosította a szomszédos országot, hogy az továbbra is élvezni fogja Bukarest anyagi támogatását, így folytatódnak a két ország közötti együttműködés keretében megkezdett projektek.

Az előzetes eredmények szerint az Európa-barát pártok kormányt alakíthatnak, viszont nem rendelkeznek elegendő szavazattal ahhoz, hogy államelnököt is válasszanak. Moldovában a parlament választ államelnököt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: