2019-12-22 08:49:04• hírek • Agerpres/Szatmár.ro

Iohannis fő célkitűzése egy virágzó, biztonságos ország létrehozása

Foto: presidency.ro
Foto: presidency.ro

Második mandátuma alatt alapvető célkitűzése egy virágzó, biztonságos és jól működő ország létrehozása - hangsúlyozta székfoglaló beszédében Klaus Iohannis újraválasztott államfő, miután a parlament szombati ünnepi ülése keretében letette a hivatali esküt.
 

Az elnök azt mondta, olyan országot akar, amelynek erős demokratikus intézményrendszere van, amelyben a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak, amely erős hangot képvisel Európában és a világban. "Olyan államot, amelyben a kormány a polgárok érdekében, felelősen dolgozik, a törvényalkotás pedig jó és hatékony" – tette hozzá.

Rámutatott, mindezt abból az elvből kiindulva kell és lehet megvalósítani, miszerint az állam intézményei révén a polgárok szolgálatában áll. Hangsúlyozta, vissza kell állítani az embereknek a közintézményekbe vetett bizalmát, ehhez azonban komolyan felül kell vizsgálni és új alapokra kell helyezni a közigazgatást. "Az állam valamennyi intézményének szigorú korszerűsítési folyamaton kell átesnie, hogy valóban megfeleljenek a társadalmi igényeknek és a közérdeknek" – mondta.

Iohannis kifejtette, az elkövetkezőkben is kiáll azért, hogy kialakuljon a "köztisztség feddhetetlenségének kultúrája", amely megingathatatlan elvekre és erkölcsi értékekre alapoz. Ugyanakkor támogatni fogja a korrupció elleni küzdelmet, és minden rendelkezésére álló alkotmányos eszközt felhasznál az igazságszolgáltatás függetlenségének védelme érdekében.


Az államfő hangsúlyozta, rendszerezni és egyszerűsíteni kell a jogrendszert, koherens, könnyen érthető és alkalmazható, "a populizmus minden káros formájától mentes" törvényekre van szükség.

Kiemelte, eltökélt a Művelt Románia elnevezésű projekt gyakorlatba ültetésében, és hangsúlyozta a nagy állami rendszerek hatékony működésének fontosságát. "Biztos és elégséges jövedelem nyugdíjasainknak; tiszta és jól felszerelt kórházak és iskolák, amelyekben az orvosok és tanárok teljesítmény alapú, tisztességes bérezésben részesülnek; modern infrastruktúra - mindezeknek nem kivételeknek kell lenniük, hozzá kell tartozniuk a normális állapothoz" – fogalmazott, hozzátéve, az állami rendszerek fenntartásához szükséges gazdasági fejlődés érdekében elengedhetetlenek az üzleti szférát ösztönző és támogató kormánypolitikák.

Az államfő az ország kül- és biztonságpolitikájával kapcsolatban rámutatott, ez a továbbiakban is három fő pillérre alapoz: az ország Európai Unión, illetve NATO-n belüli szerepének megerősítésére, valamint az Amerikai Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerség elmélyítésére.

"Tudom, hogy melyek a feladataink, és magam mellé tudom állítani a demokratikus politikai erőket, hogy ezt a jövőképet átültessük a mindennapi valóságba. Jelenleg adottak a feltételek ahhoz, hogy az államfő, a parlament és a kormány közösen dolgozzon ugyanazon célkitűzések elérése érdekében. Nagyszerű esély ez Románia valós fejlesztésére, kötelességünk élni vele" – nyomatékosította beszédében Klaus Iohannis.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: