2020-02-06 08:15:58• hírek • MTI

Iohannis előrehozott parlamenti választásokat akar

Klaus Iohannis államfő szerint mielőbb lehetőséget kell teremteni arra, hogy a polgárok a reformok mellett elkötelezett új parlamentet válasszanak.


A jobboldali elnök szerda esti sajtónyilatkozatában arra reagált, hogy a szociáldemokrata ellenzék köré szerveződött parlamenti többség megvonta a bizalmat Ludovic Orban jobbközép kisebbségi kormányától. Iohannis szerint a rendkívüli szimpátiának örvendő Nemzeti Liberális Párt (PNL) három hónapja kormányzásra vállalkozó kormánya "lelkesen" dolgozott Románia rendbetételén, de a kormányzás elvesztése miatt frusztrált Szociáldemokrata Párt (PSD) akadályozza a PNL reformtörekvéseit.


"A PSD nem akar reformokat, vissza akar térni a hatalomba. A vörös bárók vissza akarnak térni a közpénzek csapjához" - jelentette ki a jobboldali államfő, akit 2014-ben és tavaly is a PNL jelöltjenként nyert meg az elnökválasztást. Iohannis bejelentette: csütörtökön egyeztetni fog a parlamenti pártokkal egy új kormány megalakításáról. Úgy értékelte: a románok a tavalyi európai  parlamenti- és elnökválasztás alakalmával egyértelművé tették, hogy "elegük van a PSD-ből", ezért az év végén esedékes parlamenti választások előre hozását javasolja a pártoknak. Ha ezzel nem értenek egyet, ismét a Nemzeti Liberális Pártra (PNL) fogja bízni a kormány megalakítását - szögezte le a román államfő.


A Ludovic Orban-vezette kormány ügyvivőként, korlátozott jogkörökkel folytatja működését az új kormány beiktatásáig. Az államfő szerint nincs ok aggodalomra: az ő személye a garancia arra, hogy az állami intézmények megbízhatóan fognak működni tovább.


Romániában akkor lehet feloszlatni a parlamentet és előrehozott választásokat rendezni, ha a kormány bukását vagy lemondását követően a törvényhozás két egymást követő alkalommal leszavazza az államfő miniszterelnök-jelöltjét.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: