2016-11-29 19:27:37• hírek • MTI

Iohannis: fontos Moldova EU-integrációja

Románia stratégiai célkitűzésként kezeli Moldova európai integrációját, Chisinau európai orientációjának visszavonhatatlanná tételét, és ennek előmozdításában főszerepet kell játszania - hangoztatta Klaus Iohannis kedden.

A román államfő a legfelső védelmi tanács (CSAT) ülése után sajtóértekezleten számolt be arról, hogy a nemzetbiztonsági testület elfogadta a Románia és Moldova közötti speciális kapcsolat közép és hosszú távú stratégiáját, amely révén Bukarest hatékonyabb, pragmatikusabb, és előreláthatóbb módon akarja segíteni a moldovai reformokat, Románia keleti szomszédjának európai közeledését.

A román államfő újságírói kérdésre sem akarta kommentálni a Moldovában megválasztott oroszbarát államfő, Igor Dodon azon felszólítását, hogy Románia ismerje el Moldova függetlenségét és mondjon le az "unionista" - a két román nyelvű állam egyesítését célzó - törekvések nyílt vagy hallgatólagos támogatásáról. Iohannis szerint Románia számára Moldova nagyon "fontos" ország, amelyet segíteni akar.

A román elnök tagadta, hogy feltételekhez kötné a Moldovának folyósított pénzügyi és infrastrukturális támogatást, de elismerte: elvárja, hogy Chisinau - saját állampolgárai, nem pedig Románia "kedvéért" - folytassa a moldovai állami intézményrendszer korszerűsítését, a szerkezeti reformokat.

Bukarest nagy késéssel és hűvös hangnemben reagált arra, hogy a "másik román nyelvű államként" emlegetett Moldovában két hete az oroszbarát Igor Dodon nyert az elnökválasztáson az európai elkötelezettségű Maia Sanduval szemben. Választási győzelme után a Rosszija 24 orosz hírtelevíziónak nyilatkozva Dodon kijelentette: a választási eredmény azt jelzi, hogy Moldova népe az Oroszországhoz való közeledésre és a Dnyeszter menti konfliktus rendezésére szavazott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: