2017-07-04 15:40:31• hírek • Agerpres.ro

Iohannis elégedett a legfőbb ügyészség és a DNA munkájával

Nagyon elégedett a legfőbb ügyészség és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) munkájával, és tudomásul vette az igazságügyi miniszter kérését, amely alapján a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ellenőrző testülete kiértékeli a két intézmény menedzsmentjét, nyilatkozta kedden Klaus Iohannis államfő. 

"Tájékoztattak az ügyészek felvételeiről, és azt hiszem az a legjobb, ha leellenőrzik ezeket. Információim szerint a DNA-nál is lesznek ellenőrzések. A CSM foglalkozik bizonyos kérdésekkel és tudomásul vettem, hogy az igazságügyi miniszter kérte, hogy a DNA és a legfőbb ügyészség menedzsmentjét is ellenőrizzék. Ezek az eljárások tisztázzák majd a felmerült kérdéseket. Ami a legfőbb ügyészség és a DNA munkáját illeti, már többször elmondtam, én nagyon elégedett vagyok e két intézmény munkájával és vezetőivel. Túl sok lehallgatásról, magyarázatról hallottam ahhoz, hogy higgyek ezekben. A törvény által felhatalmazottak ellenőrzik majd ezeket és megtudjuk az igazságot" - magyarázta az államelnök.

Iohannis véleménye szerint semmilyen oka nincs a DNA vezetőjének, Laura Codruţa Kövesinek a felfüggesztésére. Várom az intézmény ellenőrzésének következtetéseit (...) amint meglesznek az eredmények, annak alapján fogunk tárgyalni" - tette hozzá Iohannis.



Az államelnök szerint "a jogállamiság nem sérül" a DNA-nál kirobbant botrány miatt és a korrupcióellenes harc folyamatát sem akadályozzák, ugyanakkor tisztázni kell a helyzetet, mert a botrányok "megrengetik az állampolgárok intézményekbe vetett bizalmát" és kérdéseket vetnek fel Románia szövetségeseiben.

"Szeretném, hogy minél gyorsabban tisztázzuk a helyzetet, de nem csak gyorsan, hanem pontosan. Nagyon pontosan kell tudnunk, hogy mi igaz és mi nem. Függetlenül attól, hogy a sajtó vagy egyes korrupt politikusok robbantották ki a botrányt, akiknek célja a korrupcióellenes harc kompromittálása vagy tényelegesen mulasztás történt, gyorsan és hitelesen kell tisztázni a dolgokat. Ha nem így történik, az emberekben kérdések merülnek fel egy olyan területen, ahol semminek sem kellene kérdésesnek lennie" - hangsúlyozta az államfő.

Iohannis elmondta, a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanácstól, ennek ellenőrző testületétől és az igazságügyi minisztertől várja az ellenőrzések végkövetkeztetéseit. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: