2015-03-12 16:17:18• hírek • MTI

Iohannis: az európai egységet nem szabad megtörni

Az ukrajnai konfliktus ügyében megnyilvánuló európai egységet nem szabad megtörni, még ha időről időre nyilvánosságot kapnak egyes EU-tagállamok "önző érdekei" is - jelentette ki Klaus Iohannis a legnagyobb példányszámú lengyel napilapnak adott interjúban.

A Gazeta Wyborcza abból az alkalomból közölt csütörtökön beszélgetést az államfővel, hogy csütörtökön kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Lengyelországba.

Iohannis kérdésre válaszolva elmondta, hogy Románia "nagy figyelemmel kísérte" Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatását és az azt követő reagálásokat. "Észleltük az eltérő véleményeket. Románia azonban szükségesnek tartja, hogy egy hangon beszéljünk, és szolidárisan cselekedjünk" - tette hozzá.

A kelet-ukrajnai konfliktust az egyik legsúlyosabb európai válságnak nevezte a hidegháború befejezése óta. Rendkívül aggasztónak minősítette azt, hogy - mint fogalmazott - egyre világosabban rajzolódik ki az a forgatókönyv, mely a konfliktus befagyasztásához vezethet. Ennek ellenére Románia, a feszültség növelését megelőzendő, fenntartaná az Oroszországgal folytatott párbeszéd lehetőségét - fejtette ki Iohannis.

Iohannis aláhúzta a kelet-európai államoknak nyújtott uniós támogatás fontosságát, ezen belül különösen azokét, amelyek haladást értek el a demokratikus reformok és az európai normák megvalósításában. Itt külön megemlítette Moldovát.

Iohannis úgy látja, hogy az Oroszország elleni szankciók teljesítik funkciójukat. Fenn kell tartani őket, ha Oroszország nem tudja bizonyítani, hogy valóban elkötelezett a minszki megállapodás végrehajtása mellett - mondta. Ha Kelet-Ukrajnába visszatér az erőszak, és a tűzszünetet megsértik, meg kell szigorítani a szankciókat - jelentette ki.

Elmondta, hogy országunk a tavalyi walesi NATO-csúcson hozott döntések értelmében vezető szerepet tölt be az Ukrajna kibervédelmét szolgáló NATO-programban, és fegyverszállítás helyett inkább „a diplomáciai erőfeszítéseket" részesíti előnyben.

Az elnök a Rzeczpospolita című napilapnak is interjút adott, amelyben Románia határország-szerepét emelte ki a NATO-n és az EU-n belül. A keleti szomszédságukban zajló változások kulcsszereplőkké tették Romániát és Lengyelországot a regionális és transzatlanti biztonság megerősítésének folyamatában - mondta. Ezért össze kell hangolniuk erőfeszítéseiket az EU és a NATO keleti határai stratégiai jelentőségének hangsúlyozásában - tette hozzá.

Kifejtette: világos, hogy a NATO és az EU keleti határán fekvő államok „közös érzékenységgel, aggodalommal" figyelik az ukrajnai eseményeket és „a Közép-Európa és Oroszország viszonyából fakadó fenyegetéseket". Hangsúlyozta az európai szolidaritás fontosságát a válság kezelésében.

Románia és Németország viszonyáról szólva Iohannis kifejtette: az erdélyi szász kisebbség hídszerepet játszik a két ország között. Azt állította, hogy Európában modellértékűnek tekintik a kisebbségi jogok biztosítását Romániában, amit szavai szerint az ő államfővé választása is bizonyít.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: