2020-03-25 08:28:03• hírek • MTI

Iohannis az egészségügyi személyzet védelmére szólította fel a kórházigazgatókat

Foto: wikipedia
Foto: wikipedia

A koronavírus elleni küzdelem "frontvonalában" dolgozó egészségügyi személyzet fokozott védelmét sürgette Klaus Iohannis államfő kedden a kórházigazgatókkal tartott távértekezletén.

Az államfő szerint prioritásként kell kezelni az orvosok tesztelését és ellátását megfelelő védőfelszereléssel, hogy ne ismétlődjenek meg a suceavaihoz, vagy bukarestihez hasonló "felháborító esetek".

Iohannis arra utalt, hogy a Suceava Megyei Sürgősségi kórházat be kell zárni, miután száz orvos és ápoló fertőződött meg koronavírussal, de Bukarestben és Sepsiszentgyörgyön is kórházi részlegeket kellett karanténba helyezni, miután az ott dolgozók megkapták a fertőzést. A román államfő azt kérte az egészségügyi minisztertől: mielőbb tegyék jogilag is lehetővé, hogy a háziorvosok telefonos tanácsadással segítsék betegeiket, és személyes találkozó nélkül, interneten is küldhessenek számukra támogatott vényt.

A kórházigazgatókkal tartott megbeszélés után Ludovic Orban miniszterelnök beszámolt róla: Románia egyelőre nem rendelkezik elegendő koronavírus-teszttel és orvosi védőfelszereléssel, de a közbeszerzési eljárások egyszerűsítésével folyamatosan pótolják a hiányt. A kormányfő szerint reális remény van arra, hogy egy héten belül Romániában elegendő készülék és hatóanyag lesz napi 2000-2500 teszt elvégzésére, és a tesztelést mind a 41 megyében el lehet majd végezni. Jelenleg napi mintegy ezer tesztet végeznek Romániában 19 erre alkalmas készülékkel.

Kedd esti sajtóértekezletén Orban elmondta: a rendkívüli állapot bevezetése nyomán - a köztisztviselőkre vonatkozó nehézkes szabályok kiiktatásával - mintegy négyezer újonnan felvett alkalmazottal sikerült megerősíteni az előző kormánytól "klinikai halál" állapotában örökölt közegészségügyi hálózatot. Az ide irányított rezidenseknek, iskolaorvosoknak és más szakembereknek kellett megszervezniük a legfertőzöttebb európai országokból több tízezrével hazaözönlő román vendégmunkások karanténba, vagy otthoni elkülönítőbe küldését és a karanténszabályok betartatását.

Ludovic Orban szerint a közegészségügyi rendszer, "menet közben tanulva", elismerésre méltóan ellátta ezt a hatalmas feladatot.

A keddi összesítés szerint 5500-an voltak hatósági karanténban, és csaknem 84 ezren otthoni elkülönítésben Romániában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: