2015-03-10 09:21:50• hírek • MTI

Iohannis: a német kisebbség mindig lojális volt az államhoz

A romániai németek mindig lojálisak voltak a román államhoz, amelynek megerősödéséhez és korszerűsítéséhez építő módon hozzájárultak - hangoztatta Klaus Iohannis, Románia elnöke hétfőn Nagyszebenben.

Az államfő - aki maga is a német kisebbség soraiból származik - Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel közösen vett részt A romániai német kisebbség -  Múlt és jelen az egyesült Európában címmel megrendezett kiállítás megnyitóján.

Iohannis a világ etnikai indíttatású konfliktusainak fényében példásnak és követendőnek nevezte a romániai együttélési modellt. Kifejtette: rövidebb, "múló ideológiai" különbségektől eltekintve a románok és az országban élő németek viszonyát "kölcsönös tisztelet és harmónia" jellemezte.

"A német közösség hálás a román népnek és hatóságoknak azért, hogy a kommunista diktatúra bukása óta eltelt 25 évben jelentős támogatást kapott identitása megőrzéséhez, a polgártársai részéről pedig nyitottság és szimpátia övezte. A német kisebbség intézményei - óvodák, iskolák, színházak, sajtó, kulturális egyesületek és idősotthonok - nem léteznének ma a román közigazgatás országos és helyi szerveinek nagylelkű támogatása nélkül" - jelentette ki Iohannis.

Hozzátette: a romániai németek az ország történelmének és identitásának szerves részét képezik, kulturális örökségük a sokszínű romániai kultúra részét képezi és mindenki azt szeretné, hogy ez a jövőben is így legyen.

A két világháború között még 800 ezer német élt Romániában. A háború, és a szovjet deportálások nyomán a közösség létszáma megfeleződött, majd a Ceausescu-diktatúra - a Német Szövetségi Köztársaság által kifizetett - "fejpénzért" adott kivándorlási engedélyt további kétszázezer romániai németnek. A kommunizmus bukása után a kivándorlás folytatódott: a 2011-es népszámláláson 27 ezer lakos vallotta magát németnek Romániában.

A német diplomácia vezetője bukaresti hivatalos tárgyalásait követően a Romániai Németek Demokrata Fóruma fennállásának negyed évszázados jubileumi ünnepségére érkezett az erdélyi szász építészet sok évszázados nyomait őrző Nagyszebenbe.

Steinmeier romániai látogatását egyébként egy kínos diplomáciai baki is beárnyékolta: a román külügyminiszter egy olyan - a 135 éves diplomáciai kapcsolatokra visszatekintő - emlékkiadványt adott át neki, amelynek borítóján Németország helyett Franciaország körvonalai jelennek meg a német nemzeti színekkel. Az Agerpres állami hírügynökség által egyetlen példányban készített emlékkiadvány "műszaki hibájáért" a román külügyminisztérium elnézést kért Steinmeiertől.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: