2019-04-12 06:53:02• hírek • MTI

Iohannis a május 26-i népszavazásról egyeztetett az ellenzéki pártokkal

Az igazságügyi témákban május 26-ára meghirdetett népszavazásról egyeztetett Klaus Iohannis román államfő csütörtökön az ellenzéki pártokkal, az RMDSZ-szel és a nem magyar kisebbségek parlamenti frakciójával.

Iohannis az európai parlamenti (EP-) választások napjára kiírt referendummal tiltatná meg, hogy a kormány amnesztiát adjon a korrupciós bűncselekmények elkövetőinek vagy sürgősségi rendelettel módosítsa a büntetőjogot. A bukaresti szociálliberális kormánykoalíció szerint a jobboldali elnök számára csak ürügy a népszavazás, hogy beavatkozzon az EP-választási kampányba és fél évvel korábban megkezdje újraválasztását célzó elnökválasztási kampányát.

Iohannis a kormánypártokkal pénteken akar konzultálni, de azok elnökei jelezték, hogy nem tesznek eleget a meghívásnak. A jobboldali ellenzék - a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) - támogatásáról biztosította az elnök kezdeményezését.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint a népszavazás eredménye előrelátható, hiszen senki sem szeretne bűnözőket a közhivatalokba. A referendum második témájáról megjegyezte: a szövetség szigorúbb szabályozást javasol, nevezetesen azt, hogy semmilyen témában ne avatkozhasson be a kormány azonnal hatályba lépő rendeletekkel a törvényhozásba - a rendkívüli állapotot és háborús helyzetet kivéve. Hozzátette: az RMDSZ mozgósítani fogja a magyar közösséget, hogy mind az EP-választáson, mind a népszavazáson éljen szavazati jogával.

Az RMDSZ elnöke a konzultációt kihasználva tájékoztatta az államfőt - anélkül, hogy választ várna tőle, hiszen jogerős bírósági döntésről van szó - arról a "vérlázító", 80 ezer eurót meghaladó bírságról, amelyet a korondi polgármesterre rótt ki a bíróság egy magyar feliratért. "Emiatt a közösségünkben nő az elégedetlenség, nő a feszültség, az igazságszolgáltatással szemben pedig a bizalmatlanság és ez nem jó. Ezekről a kérdésekről alapos vitára lenne szükség a társadalomban" - mutatott rá az RMDSZ elnöke.

Csütörtöki konzultációit összegző sajtónyilatkozatában az államfő azt mondta: az ellenzéki pártok és kisebbségi szervezetek támogatják a referendumot és részvételre buzdítanak. Úgy értékelte: véget kell vetni az igazságszolgáltatás elleni "szociáldemokrata ostromnak", és szerinte politikai nézetektől függetlenül minden román állampolgár független igazságszolgáltatást akar, amit csak népszavazással lehet egyértelművé tenni.

A referendum konkrét kérdéseit várhatóan a parlamenti véleményezés, vagy az arra megszabott, április 25-i határidő lejárta után teszi közzé a román államfő.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: