2014-11-19 09:08:11• hírek • MTI

Iohannis: a liberálisok 2015-ben, legkésőbb 2016-ban akarnak kormányra kerülni

A jobbközép ellenzék fő erejét képező új Nemzeti Liberális Párt (PNL) 2015-ben, legkésőbb 2016-ban, a parlamenti választások alkalmából akar kormányra kerülni - jelentette ki kedden Bukarestben egy sajtótájékoztatón Klaus Iohannis megválasztott elnök, az új PNL társelnöke.

A régi PNL és a Demokrata Liberális Párt (PDL) összeolvadása nyomán  megalakult új PNL nevében Iohannis elmondta: most az a legsürgősebb, hogy a szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnök kormánya terjessze be a parlamentbe a 2015-ös évi állami költségvetés-tervezetet.

Hozzátette: akarják látni, hogy a Ponta-kormány miből fedezi a választási kampány idején tett ígéreteit, illetve a kampánycélokra elköltött jelentős kiadásokat, és esetleg milyen adóemelésekre kényszerül emiatt a jövő évben.

Élénk találgatás folyik arról, hogy az ellenzéki Iohannisnak a vasárnapi elnökválasztáson szerzett győzelme nyomán meddig maradhat hatalmon a Ponta-kormány.

Iohannis leszögezte, hogy a PNL át akarja venni a hatalmat, ugyanis egy Szociáldemokrata Párt (PSD) által vezetett, "megkozmetikázott" kormány helyett mélyreható változásra van szükség. A vasárnapi elnökválasztáson ugyanis ezt az üzenetet fogalmazták meg a választók - hangoztatta.

Arra a kérdésre, hogy 2015-ben milyen módszerrel, esetleg a parlament feloszlatásával és előre hozott választással akarják-e átvenni a hatalmat, Iohannis elmondta: a kormányt bizalmatlansági indítvány beterjesztésével lehet megbuktatni a parlamentben.

A sajtótájékoztatón jelen volt Vasile Blaga, az új PNL másik társelnöke, aki leszögezte: nem fogadják vissza az ellenzéki pártokból az elnökválasztás előtt a PSD-hez vagy egyéb kormányzati politikai erőkhöz átállt honatyákat.

Jelenleg a parlamentben a PSD-nek kényelmes parlamenti többsége van, amely a szociáldemokraták holdudvarába tartozó Románia Haladásáért Országos Szövetséggel (UNPR) és a Konzervatív Párttal (PC), illetve a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együtt alkot kormánykoalíciót.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: