2018. szeptember. 24., hétfő
Névnap:
2017-11-01 12:22:32• hírek • Agerpres

Iohannis: Támogatni kell a nemek közti egyenlőséget

Románia fontos lépéseket tett a nemek közötti egyenlőtlenségek csökkentése terén, de ennek ritmusát fel kell gyorsítani - jelentette ki szerdán Klaus Iohannis államfő. 

A frankofón nők konferenciájának megnyitó beszédében az elnök hangsúlyozta: meggyőződése, hogy a jövőorientált társadalom egyik alappillérét képezi a nők és férfiak közti egyenlőség. Románia jelentős lépéseket tett azon vállalásának gyakorlatba ültetése irányába, hogy új szakmát iktasson be, éspedig a nemek közti esélyegyenlőségi szakértőkét. Ugyanakkor elsősorban a mentalitásváltásra van szükség ebben a kérdésben - tett hozzá Iohannis. 

A jövő nemzedék számára követendő példák azok a nők, akik közgazdasági szakértők, a kutatásban, fejlesztésben dolgoznak, vagy akik önálló vállalkozást indítanak - vélekedett az államfő, hozzátéve, hogy az említetteknek súlyos nehézségeket kell leküzdeniük, hiszen nehezen jutnak finanszírozáshoz és a szakmai támogatás sem megfelelő. 'A férfiakhoz képest sokkal kevesebb nő van jelen a döntéshozó területeken vagy a menedzsmentben. A nők sztereotípiák és előítéletek áldozatai, ami a családban, gazdasági életben, társadalomban való szerepüket és a képességeiket illeti' - jelentette ki az elnök. 

Klaus Iohannis azt is elmondta: Románia támogatja, hogy a 2018-as frankofón csúcstalálkozó alkalmával fogadják el a nemek közti esélyegyenlőség stratégiáját. 

A frankofón nők találkozóján Michaelle Jean, a Nemzetközi Frankofón Szervezet főtitkára, valamint Ameenah Gurib-Fakim, a Mauritiusi Köztársaság elnöke is részt vesz. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: