2020-04-29 08:05:39• hírek • MTI

Iohannis: Románia figyelemre méltó módon helytállt a járvány elleni védekezésben

A hatóságok, az orvosok és a korlátozásokhoz felelősen viszonyuló állampolgárok figyelemre méltó módon helytálltak a koronavírus-járvány elleni védekezésben, de a járvány még nem tetőzött, a lakosság még sokáig nem térhet vissza a korábbi életviteléhez, hiszen a korlátozások elhamarkodott feloldása minden eddigi eredményt megsemmisítene - állapította meg kedden Klaus Iohannis államfő.

Az elnök azokra az adatokra hivatkozott, amelyek szerint Romániában 600 fertőzés jut egymillió lakosra, míg Spanyolországban, Olaszországban, az Egyesült Államokban és más - jóval fejlettebb egészségügyi rendszerrel rendelkező - nyugati országokban több ezer.


Az egészségügyi válság idején gyakran nyilatkozó elnök hosszú ideje először válaszolt sajtóértekezleten az újságírók kérdéseire. Iohannis beismerte: az alagút végén pislákoló fényt akarta felmutatni azzal, hogy május 15. utánra a kijárási korlátozások fokozatos enyhítését ígérte, de ismét azt hangsúlyozta, hogy bármilyen intézkedést csak a járvány terjedése függvényében hoznak meg, vagy vonnak vissza.


Hozzátette: a hatóságok csak jövő héten döntenek arról, hogy valóban feloldják-e a március 15. óta tartó rendkívüli állapotot, és ha a településen belüli kijárási korlátozásokat fel is oldják, a település elhagyására továbbra is csak indokolt esetben lesz lehetőség, zárt térben kötelező lesz a védőmaszk viselete, háromnál többen pedig nem gyülekezhetnek.


Iohannis azt mondta: szeretné, ha ősszel megtartanák a már elhalasztott önkormányzati, illetve év végén az akkor esedékes parlamenti választásokat, de semmiképp sem járulna hozzá, hogy urnákhoz szólítsák az embereket, ha ez kockázatos lehet a járvány miatt, és veszélybe sodorná az emberek egészségét.


A jobboldali elnök újabb éles támadást intézett a parlament és annak baloldali többsége ellen. Úgy értékelte: a Szociáldemokrata Párt (PSD) politikai haszonszerzésre próbálja felhasználni a járványt, és futószalagon szavaz meg olyan populista intézkedéseket a parlamentben, amelyeket lehetetlen gyakorlatba ültetni, azok után, hogy szerinte éppen az előző PSD-kormányok ürítették ki az államkasszát és hagyták stratégiai tartalékok nélkül az államot a világjárvány előtt.


Romániában meghaladta a 11 600-at az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, akik közül több mint 3400-at már gyógyultnak nyilvánítottak, 650-en viszont életüket vesztették.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: