2017-06-10 00:12:46• hírek • Agerpres.ro

A védelmi kiadások növelése miatt méltatta Trump Romániát

Elismerését fejezte ki pénteken az Amerikai Egyesült Államok elnöke Romániának, amiért bruttó nemzeti terméke 2%-át védelmi kiadásokra fordítja, példát mutatva ezzel a NATO-tagállamoknak. „Románia megbízható szövetségesünk, nagyszerű ország, amellyel kiváló a kapcsolatunk” - fogalmazott Trump. 

A Klaus Iohannis államfővel tartott közös sajtótájékoztatón Donald Trump megköszönte a román államfőnek, hogy vezető szerepet tölt be a korrupcióellenes küzdelemben.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, Románia is hozzájárul fegyveres erőivel a terrorizmus ellenes harchoz, 23 katonája adta életét ezért.

Meg kell erősíteni a Románia és az Amerikai Egyesült Államok közötti stratégiai partnerséget, ennek kell meghatároznia a kétoldalú kapcsolatokat – erről már Klaus Iohannis beszélt.

"A két ország közötti stratégiai partnerség 20. évfordulóját ünnepeljük. Mindkét nemzet számára fontos az idei esztendő. Az USA-val való partnerségi viszony is alakítja az országot, hozzájárult ahhoz, hogy Románia a szilárd demokrácia, a szilárd gazdaság, a jelentős gazdasági növekedés országa legyen, olyan ország, amelynek katonái az amerikai csapatok mellett harcolnak Afganisztánban és Irakban. Ez a partnerség nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy Románia olyanná váljon, amilyennek jelenleg láthatjuk. Ez a partnerség rendkívül fontos, ezt nem csak hogy folytatni kell, de meg is kell erősíteni, ennek kell meghatároznia a kétoldalú kapcsolatokat, számos probléma megoldásához kell hozzájárulnia" - fogalmazott Iohannis.

Rex Tillersonnal, az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszterével is találkozott Klaus Iohannis államfő washingtoni látogatása alkalmával. A külügyminiszter méltatta Romániának a korrupcióellenes harc terén elért eredményeit, és hangsúlyozta a Fekete-tenger fontos szerepét az euroatlanti térség biztonsága szempontjából.



"Tillerson külügyminiszter megköszönte Romániának az USA-val való stratégiai partnerség melletti elkötelezettségét, elismerve a Fekete-tenger fontosságát az euroatlanti térség biztonsága tekintetében. A külügyminiszter értékelte Romániának a jogállamiság megerősítése és a korrupcióellenes harc terén elért eredményeit, amelyek példaként szolgálhatnak a régió országai számára" - mutat rá az államelnöki hivatal közleménye.

Tillerson ugyanakkor hangsúlyozta, maga is elkötelezett a Romániával kötött stratégiai partnerség kibővítése mellett.

A közlemény értelmében a találkozón Klaus Iohannis rámutatott, a román külpolitika egyik prioritása a transzatlanti kapcsolatok megerősítése, az ország számára ugyanis az európai projekt és az USA-val kötött stratégiai partnerség egyaránt fontos.

Tillerson és Iohannis tárgyalt még a két ország közötti gazdasági együttműködés megerősítéséről és a Fekete-tengeri térség energetikai biztonságáról.  

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: