2016-06-14 10:06:07• hírek • Baranyi László/MTI

Iohannis: Csak a szavazók reformálhatják meg a pártokat

Csak a szavazók reformálhatják meg a pártokat, ehhez pedig minél több választónak élnie kell a szavazati jogával - jelentette ki hétfőn Klaus Iohannis román elnök.

Az államfő hétfőn nyilatkozott a bukaresti elnöki hivatalban a június 5-én megtartott romániai helyhatósági választásokról, amelyről rövid értékelőt tartott. Úgy vélte, általában különösebb fennakadások és problémák nélkül zajlott a szavazás. Kifejtette: a választóknak meghatározó szerepük van a pártok megreformálásában, és csak ők kényszeríthetik rá szavazataikkal a pártokat, hogy megújuljanak, jobban teljesítsenek és feddhetetlen jelölteket állítsanak.

"Államelnökként felkérhetem a pártokat, hogy megújuljanak, de csak ennyivel nem leszek eredményes. A választóknak kell rákényszeríteniük, hogy megváltozzanak" - mondta Iohannis, aki fontosnak nevezte a feddhetetlenségi szempontot.

Rámutatott: a közigazgatást, a politikát meg lehet tanulni, de a feddhetetlenséget nem, ezért fontos, hogy az emberek "tiszta" jelöltekre szavazzanak.

A mérsékelt részvétellel zajlott múlt vasárnapi választáson több olyan jelölt nyert polgármesteri vagy önkormányzati képviselői mandátumot, akik ellen bűnvádi vizsgálat folyik.

Iohannis szerint hatékonyan működött az az elektronikus rendszer, amelyet most először használtak annak megakadályozására, hogy egy személy többször szavazhasson. Rámutatott ugyanakkor: örült volna, ha hamarabb közli a központi választási iroda a végleges eredményeket, és ha felhasználó-barátabb lettek volna a közölt részleges eredmények, amelyek között nehezen lehetett eligazodni.

Iohannis úgy vélte, az év végén felálló új parlamentnek módosítania kell a választási törvényt, és újból be kell vezetnie a kétfordulós választást a polgármesterek esetében.

Megállapította: az eredmények alapján világosan látszik, hogy országosan két nagy párt dominál, amelyek együttvéve a szavazatok csaknem 70 százalékát kapták. Örömét fejezte ki, hogy új kispártok és független jelöltek is mandátumokat nyertek.

Az önkormányzati választást a balközép Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerte, amelynek megyei pártlistáira a szavazók 37,8 százaléka voksolt, második lett a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), amely a szavazatok 30,6 százalékát kapta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: