2020-01-07 15:16:20• hírek • Agerpres/Szatmár.ro

Iohannis: Az iraki helyzet Romániát is érinti

Sok román állampolgár él és dolgozik Közel-Keleten, ezért Romániát is érinti az iraki helyzet – hangsúlyozta Klaus Iohannis államfő.

Klaus Iohannis államfő bevallása szerint nagy figyelmet szentel az iraki helyzetnek, és állandó kapcsolatban áll a román külügy- és védelmi miniszterrel – írja az Agerpres.
 

"Az Egyesült Államokkal való stratégiai partnerség erős és jól működik, a deveselui rakétapajzs pedig a NATO védelmi rendszerének része, és nagyon jó, hogy optimálisan működik. Ezen a téren tehát nincsenek problémák, de realistáknak kell lennünk: az iraki helyzet bennünket is érint, mert nagyon sok román állampolgár él és dolgozik a Közel-Keleten, sokan vannak Irakban és a térség más országaiban is" – fogalmazott Iohannis.
 

Az elnök hozzátette, emellett sok román katona is tartózkodik Irakban a NATO-erők részeként, az ő biztonságuk is foglalkoztatja Romániát. "A téma tehát nagyon fontos, én nagy figyelmet szentelek neki, állandó kapcsolatban állok a kormánnyal és főleg a két leginkább illetékes miniszterrel, a külügyi, illetve a védelmi tárca vezetőjével. Meggyőződésem, hogy az egyetlen megoldás e válsághelyzet kezelésére a nyugodt, diplomatikus hozzáállás, a nyugalomhoz való visszatérés a térségben" – fejtette ki az államfő.
 

Klaus Iohannis részt vesz kedden a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) Bundestag-frakciójának ülésén, mely alkalomból többek között ismertetni fogja Románia elképzeléseit Európa jövőjével kapcsolatban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: