2017-07-18 11:15:16• hírek • Agerpres.ro

Iohannis: Az etnikai alapú autonómia megakadályozná a fejlődést

A decentralizáció kötelező, a regionalizáció ajánlatos, de csak akkor, ha a közigazgatás korszerűsítéséhez vezet, ugyanakkor az etnikai alapú autonómia nemkívánatos, mert meggátolná a fejlődést - jelentette ki Csíkszeredában Klaus Iohannis.

A Hargita megyei tanács székházában felszólaló román államfő azt mondta: Romániának nagy szüksége van a gazdaság növekedésére és a közigazgatás fejlődésére, ezek érdekében pedig a decentralizáció kötelező, mert a helyi választott tisztségviselők ismerik a legjobban a helyi lakosság igényeit. A regionalizáció ajánlatos, de csak akkor, ha a közigazgatás modernizációjához, új munkahelyek teremtéséhez és gazdasági növekedéshez vezet. "A helyi és regionális autonómia hasznos lehet. De az etnikai alapú autonómia nemkívánatos, mert meggátolná a fejlődést. Erre a következtetésre jutottak európai szinten is, ahol a regionalizáció esetében egyenesen ajánlják, hogy a regionális határ meghúzása ne etnikai ismérvek szerint történjen" - mondta Iohannis.



Klaus Iohannis kedden Hargita, Kovászna és Vrancea megyében tesz látogatást. Az államfőt Csíkszeredában autonómiapárti feliratokkal várták.

Románia elnökét Hargita megye tanácsának székhelye előtt mintegy 30 fős csoport várta székely zászlókkal és magyar, román, valamint német nyelvű feliratokkal, amelyekkel autonomista törekvéseiket fejezték ki.



Klaus Iohannist Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke és Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke fogadta. Az államfő részt vesz Következetesség és átláthatóság - jó gyakorlatok Hargita és Kovászna megyében című beszélgetésen, amelyen a két megyét mintegy 300, helyi közigazgatásokban dolgozó személy képviseli. A közvita megkezdése előtt Románia himnusza, majd a székely himnusz is elhangzott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: