2014-11-07 09:18:53• hírek • MTI

Ioana Petrescu: a jövő évi állami költségvetést januárban véglegesítjük

A jövő évi állami költségvetést januárban véglegesíti a kormány - jelentette be Ioana Petrescu pénzügyminiszter.

A tárcavezető elmondta, hogy még munkaváltozata sincs a büdzsének, az első tárgyalásokat december elején kezdik el a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértőivel, és a washingtoni pénzintézet küldöttségének januári romániai látogatása után véglegesítik.

Romániában november 16-án lesz az államelnök-választás második fordulója, amelyben Victor Ponta miniszterelnök indul a legnagyobb eséllyel. Amennyiben megnyeri a választást, új kormányfője lesz országunknak.

Az Európai Bizottság kedden 2 százalékra mérsékelte a román gazdaság idei várható növekedését, miután tavasszal 2,5 százalékos gyorsulásra, a nyáron 2,8 százalékos bővülésre számított. A brüsszeli végrehajtó szerv arra figyelmeztette a kormányt, hogy adóemelésre vagy kiadáscsökkentésre szorul, különben a kiadások jelenlegi szintje, valamint több, már elfogadott adócsökkentés mellett az államháztartási hiány elérheti a bruttó hazai össztermék (GDP) 2,8 százalékát. Románia 1,4 százalékos hiánycélban állapodott meg nemzetközi hitelezőivel.

Az EB becslése szerint az idén az államháztartás hiánya GDP-arányosan 2,1 százalék lesz a Románia által korábban vállalt 2,2 százalékhoz képest.

Románia 2013-ban sorozatban a harmadik hitelszerződését kötötte az IMF szervezésében. A 2015-ben lejáró, 4 milliárd euró értékű, elővigyázatossági típusú kölcsön várhatóan az utolsó lesz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: