2016-06-29 16:16:54• hírek • Szatmár.ro

Intim pillanatoknak lehetünk tanúi a makierdőben

A mayotte makikkal társbérletben élő  sarkantyús  teknősöknél ugyanis megkezdődött a párzási időszak, így a hím  ivarú állatok egymással összecsapva versengenek, hogy elzavarják riválisukat a választott hölgytől.

A sarkantyús teknősök (Geochelone sulcata) a fekete kontinens legnagyobb szárazföldi teknősei, csak a galapagoszi óriásteknős (Geochelone nigra) nő nagyobbra náluk. Páncélhosszuk 85 cm is lehet, súlyuk pedig akár 80 kg.

Afrika füves szavannáinak és félsivatagos területeinek lakói, ahol növényekkel, gyümölcsökkel és levelekkel táplálkoznak.  Általában alkonyatkor és pirkadatkor aktívabbak, a nappali 40-50 °C-os  forróság elől  mély gödröket  ásva húzódnak el. Veszély esetén a fejüket behúzva, mellső lábaikat maguk elé tartva válnak szinte áthatolhatatlan páncéllá. Nevüket a hátsó lábukon lévő sarkantyú szerű kinövésekről kapták, s páncéljuk is különleges, hiszen láthatóak a növekedési gyűrűk, melyek az évek előre haladtával egyre kontrasztosabb rajzolatúak.

A hím állatok a párzási időszak alatt - mely Nyíregyházán június környékére szokott esni - rendkívül agresszíven viselkednek egymással szemben, szinte tankként ütköznek meg egymással a haspáncél villás nyúlványai  segítségével.

A győztes párosodik a nősténnyel, amely utána megfelelő helyet keres a tojásoknak. 60 cm átmérőjű és akár 90 cm mély üreget  ás, majd  15-30 tojást tojik beléjük, végül befedi őket. A mindössze 4-6 cm-es kicsik 8 hónap múlva kelnek ki. Mivel a hazai klíma nem megfelelő a sarkantyús teknős tojások fejlődéséhez - hiszen ehhez állandó 29-30 fok, valamint 90%-os páratartalom szükséges - ezért tojásrakás után a gondozók keltetőbe fogják helyezni a pingponglabda méretű tojásokat.  A nehezen tenyészthető hüllőket már a korábbi években sikerült kikeltetni, reméljük idén is szerencséje lesz a szakembereknek.

Az elkövetkezendő hetekben a hímek harcias fellépését látogatóink testközelből is megcsodálhatják, hiszen az ivarérett állatok parkunk makierdejében élnek, ahova a vendégek be is mehetnek közéjük.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: