2017-05-15 10:50:24• hírek • Szatmár.ro

Szatmárnémetiben is megjelent a világhódító zsarolóvírus - FRISSÍTVE

Ebben az esetben is a megelőzés a legfontosabb: engedélyezzük a Windowsnak a frissítéseket!

A pénteken útjára indított és a világ 150 országában legalább 200 ezer számítógépet megfertőző zsarolóvírust szakértők szerint az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségétől (NSA) lopták el, más hackerszoftverekkel együtt. A kártevő a Windows operációs rendszerek egyik sebezhetőségét használja ki. Gyakorlatilag a vírus azzal fenyegeti a felhasználót, hogy törli adatait, amennyiben nem fizetik ki a dollárban vagy Bitcoin virtuális fizetőeszközben megadott összeget, "váltságdíjat".

A Szatmár.ro több informatikust is megkérdezett, ám egyelőre szatmárnémeti fertőzésről csak szóbeszéd alapján hallottak, maguk még nem találkoztak a WannaCry elnevezésű kiber-kártevővel.

Dobos Attila informatikus a Szatmár.ro kérdésére elmondta, ennek a vírusnak az esetében is a megelőzés a legjobb gyógyszer. Mivel általában a Windowst futtató gépeken jelenik meg a vírus, érdemes engedélyezni az operációs rendszer frissítéseit, ugyanis a legújabb elérhető frissítések már tartalmazzák az ellenszert a vírus ellen. Érdemes a vírusirtót is naprakészen tartani és lehetőleg eredeti szoftvereket használjunk. Kerülni kell az online flimnézésre alkalmas, ingyenes letöltési lehetőségeket vagy felnőtt tartalmakat kínáló oldalakat is. Az ismeretlen feladójú, vagy nem várt, gyanús tartalmú e-mailekben található linkekre se kattintsunk.

FRISSÍTVE

Van fertőzött gép Szatmárnémetiben

Sikerült felvennünk a kapcsolatot egy informatikussal, akihez "befutott" egy fertőzött számítógép. Mint B. Róberttől megtudtuk, egyelőre nincs megoldás a fertőzés megszüntetésére. "Egyetlen megoldást találtunk, mégpedig kivettük a merevlemezt a gépből, reménykedve, hogy valamikor a jövőben lesz egy kulcs, amivel kikódolhatjuk az adatokat" - mondta.

Tapasztalatai szerint a zsarolóvírusok általában egy weboldalt fertőznek meg. Volt olyan eset, amikor az ANAF egyik belső oldala volt fertőzött egy hasonló kártevővel. "Ahogy sok PC-felhasználó figyelmetlen, úgy sajnos sok weboldal-tulajdonos sem szentel elég figyelmet weboldala biztonságára" - mondta B. Róbert.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: