2008-03-12 18:10:37• hírek • István Löchli

Felavatták a légszennyezésmérő központot

 Mától nyomon követhető lesz Szatmárnémeti levegőjének minősége.

A szerdai napon hivatalos körülmények között, az ukrán delegáció, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Hivatal, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a Ioan Slavici Gimnázium diákságának jelenlétében felavatták azt a levegőminőség-mérő központot, mely Szatmár megyében a nap minden percében mérni fogja a levegő minőségét.

Amint arról már korábban beszámoltunk, a Vízügyi és a Környezetvédelmi Minisztérium országosan 116 speciális légszennyezésmérőt telepített országszerte. Megyénkben a Ioan Slavici Elméleti Líceum udvarára telepítettek egy önműködő rendszert, mely nap mint nap pontos képet ad Szatmárnémeti levegőjének minőségéről. A speciális központ GPRS vezeték nélküli adatátvitellel továbbítja az információkat a Bukaresti központba, így a Környezetvédelmi Minisztérium honlapján percre pontosan nyomon követhető, mely megyében milyen mértéket öltött a légszennyezés, vagy éppen, milyen tiszta is a levegő minősége. A mai hivatalos átadón jelen volt az az ukrán delegáció, akikkel a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökségnek már több sikeres projektet sikerült elnyernie, köztük a Phare CBC Ukrán-Román együttműködési projekt révén felújításra kerül a Kossuth kertben levő közfürdő is.

Amint azt Stier Izabella, a Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa, a Monitoring osztály vezetője elmondta, a mérőállomás különböző típusú szennyezőanyagok mérésére képes. Ez az az automata állomás kiemelt fontosságú, hiszen így egy esetleges szennyezést követően azonnal meg lehet tenni a szükséges óvintézkedéseket. Az tervek szerint egy ilyen állomást létesítenek Nagykárolyban is.

 
 
 


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: