2018-10-11 08:38:10• hírek • MTI

Interneten lehet miniszternek jelentkezni

A kormányalakítással megbízott Ádil Abdul Mahdi iraki miniszterelnök-jelölt várja a minisztériumok vezetői posztjára pályázók jelentkezését - jelentette kedden a TASZSZ orosz hírügynökség az asz-Szumaríja iraki hírtelevízióra hivatkozva.

A hírtelevízió szerint a jelentkezők az erre a célra létrehozott honlapra tölthetik fel önéletrajzukat október 9. és 11. között.

 

Az asz-Szumaríja hozzátette: Mahdi csak kivételes esetekben fog személyesen találkozni az iraki politikai pártok vezetőivel vagy külföldi delegációkkal, amíg a kormány meg nem alakul. Ezt Mahdi azzal indokolta, hogy elő kell készítenie a kormányprogramot.

 

Az iraki törvényhozás október másodikán választotta meg az ország új elnökét az 58 éves, kurd Barhám Száleh személyében, akit Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) jelölt.

 

Száleh kevesebb mint két órával megválasztása után bízta meg a veterán síita politikus Mahdit a kormányalakítással, akinek az iraki alkotmány értelmében erre 30 napja van.

 

Mahdi 2014 és 2016 között a központi kormány olajipari minisztere volt, 2004 és 2006 között a pénzügyi tárcát vezette, 2005 és 2011 között pedig az alelnöki tisztséget töltötte be.

 

Irakban egy, a 2003-as amerikai invázióig visszanyúló nem hivatalos megállapodás értelmében a miniszterelnököt a síita arabok, a házelnököt a szunnita arabok, az elnököt pedig a kurdok adják.

 

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: