2014-01-07 12:29:12• hírek • Kocsis Zoltán

Interneten is leköthető a házasságkötés időpontja

A polgári esküvőt alapesetben a polgármesteri hivatal házasságkötő termében tartják. Ám lehetőség van arra is, hogy az anyakönyvvezető másutt vezesse le a procedúrát – ezért azonban 500 lejes illetéket kell kifizetni.

Január hatodikától, azaz hétfőtől működik Szatmárnémetiben az az online szolgáltatás, melynek segítségével a házasodni szándékozók akár interneten is leköthetik a polgári esküvő időpontját. Az sem gond, ha az érintettek közben meggondolják magukat - online vissza is lehet lépni.

A polgármesteri hivatal honlapjának tájékoztatása szerint mindössze három lépésben bárki lekötheti a polgári időpontját. Ehhez nem kell mást tennie, mint a honlapon - www.satu-mare.ro - található jobb oldali link-oszlopban rákattint a Rezervare Casatorii hivatkozásra.

Itt némi törvényi ismertetés következik, amelyből megtudhatjuk többek között, hogy ha bárkinek ellenvetése van a házasság ellen, annak jogi bizonyítékait 10 napon belül köteles bemutatni. Interneten csakis román állampolgárok foglalhatják le az időpontot, amennyiben ugyanis valamelyik fél más állam polgára, akkor különleges eljárásra van szükség - nekik személyesen kell jelentkezniük a hivatalban. Az érintetteknek legkevesebb tíz nappal a házasságkötés előtt jelezniük kell szándékukat.

Itt lehet megválasztani a polgári esküvő évét. A 2014-es linkre kattintva megérkezünk a harmadik lépéshez, ahol meg kell adnunk személyes adatainkat, meg kell nevezzük a kívánt időpontot, majd beírni egy biztonsági kódot.

Amennyiben a két fél meggondolja magát, akkor sincs gond - az online felület lehetőséget biztosít arra, hogy visszavonják az időpontfoglalást.

Noha a polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint az internetes oldal hétfőtől már használható, január 9-ig, azaz csütörtökig próbaüzemmódban van - ekkor lesz ugyanis az oldal ezen szolgáltatásának hivatalos bemutatása.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: