2009-05-03 11:48:19• hírek • MTI/AFP

Interneten árverezik az emberi szerveket

Egyre többen ragadtatják magukat kétségbeesett elhatározásra Spanyolországban, ahol a munkanélküliség a legmagasabb az eurozónában. Több tucat olyan hirdetés olvasható az interneten, amelyekben emberek szerveiket kínálják eladásra.

A Facua fogyasztóvédelmi szövetség riasztotta a spanyol hatóságokat, miután néhány hét alatt 31 ilyen hirdetést talált.

Az „eladók", spanyolok és latin-amerikai bevándorlók vesét, tüdőt, gerincvelőt ajánlanak átültetésre szorulóknak, és bevallják, hogy súlyos anyagi gondjaik vannak, éppen ezért egy-egy szervért 15 ezertől egymillió euróig terjed a szervek ára.

A Facua szerint ez a jelenség tovább erősödhet a gazdasági válság tartósságával, mert egyre többen lesznek, akik elvesztik munkájukat, tönkremegy a vállalkozásuk, eladósodnak vagy elvesztik otthonukat. A szervezet attól is tart, hogy a szerveiket eladásra kínálók külföldön működő nemzetközi szervkereskedő bűnbandák áldozataivá válhatnak és ezzel életüket teszik kockára.

A spanyol gazdaságban 2008 végén tört ki a recesszió. Az Eurostat szerint a munkanélküliség a lakosság 15,5 százalékát érinti, ráadásul az elmúlt években többszázezer bevándorló érkezett az országba, és z tovább növeli a válságot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: