2013-10-29 13:19:16• hírek • Szatmár.ro

Interjút készítettek idősekkel a kölcseys diákok

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium multimédia termében lezárult az a féléves oral history projekt, amelyben az iskola általános- és középiskolás diákjaiból összeállt 26 fős csapat interjúkat készített olyan idős emberekkel, akik gyerekfejjel vagy fiatal felnőttként szemtanúi, részesei voltak az 1940-1944 közötti „kis magyar világnak".

Miután a gyerekek megismerkedtek az oral history, azaz az elbeszélt történelem módszerével, elsajátították az interjúkészítés és a hang-, illetve videófelvételek átírásának szabályait, megkezdődött az interjúalanyok keresése. Mivel szerettek volna minél átfogóbb képet nyerni a korról, arra törekedtek, hogy falusi és városi, alacsony- és felsőfokú végzettségű emberekkel, férfiakkal és nőkkel egyaránt felvegyék a kapcsolatot. Arra törekedtek, hogy a Szatmár megye főbb nemzetiségeit, magyarokat, románokat, svábokat és zsidókat is megszólítsanak és ilyen módon minél árnyaltabb képet kapjanak erről az ellentmondásos, feszültségektől terhes korszakról.

Négy diáklány, Torkos Dorottya (X.D.), Fürtös Diána (X.D.), Danku Júlia (XII.A.) és Linzenbold Vanessa (X.B.) mutatták be a projektben résztvevő diákok kutatásainak eredményeit. Összegzésként elmondhatjuk, hogy az interjúkészítők nem csak a mindennapokba nyertek betekintést és a háborús időszak nélkülözéseit ismerték meg, hanem igazi emberi tragédiák sejlettek fel előttük, hiszen alkalmuk nyílt elbeszélgetni Holokauszt-túlélőkkel, Szovjetunióba deportált svábokkal, ugyanakkor az itt maradt lakosság viszontagságai sem hagyták hidegen őket.

A kolozsvári Oral History Intézet munkatársai örömmel fogadták azt, hogy a gyerekek az általuk választott téma nehézsége ellenére nagyon jól boldogultak, megértették az egyéni sorsok mögött húzódó történelmi folyamatokat is. Reményüket fejezték ki amiatt, hogy még sok hasonló projektet indítanak majd, a következő tanévben bevezetésre kerülő „Oral History: megélt történelem, elbeszélt történelem" opcionális tantárgy keretein belül. Mivel a Kölcsey Ferenc Főgimnázium idén is szeretne történelmi vetélkedőt szervezni, a tavalyi „Korona és tiara" vetélkedő mintájára, ám ezúttal jelenkori, második világháborús témával, elképzelhetőnek tartjuk, hogy az előzetes feladatra szintén oral history-módszerrel készítsenek videó- vagy hangfelvételt a diákok. A vetélkedő meghirdetésére nagy valószínűség szerint december elején kerül majd sor.

Végül, de nem utolsó sorban a projektet irányító tanár, Ács-Muhi Csilla ezúton is szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik önzetlen segítségükkel hozzájárultak ahhoz, hogy kutatásaink sikerrel záruljanak és a diákok új ismeretekkel gazdagodjanak, mert

"A harcot, amelyet őseink vivtak,
békévé oldja az emlékezés
s rendezni végre közös dolgainkat,
ez a mi munkánk; és nem is kevés."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: