2020-05-27 13:52:50• hírek • Bede Emőke

Interaktív térképen mutatták be, mely településeken nem ajánlott a csapvíz fogyasztása

A vezetékes vízhálózatot szabályozó törvény értelmében a román állam vállalja, hogy rendszeres időközönként ellenőrzi, milyen minőségű víz folyik a közhálózatokra csatlakozott lakosok csapján. Ugyanezen törvény azt is pontosítja, hogy a vízminőség-ellenőrzést a hálózat üzemeltetőjén kívül a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak, azaz a DSP-nek is el kell végeznie, és pontosan rendelkezik azokról a paraméterekről is, melyeket túllépve a víz emberi fogyasztásra már alkalmatlannak minősül.

A Recorder.ro a közelmúltban arra kérte az ország közegészségügyi igazgatóságait, hogy továbbítsák a vidéki településeken elvégzett vízminőség-ellenőrzések eredményeit, majd az így kapott adatokat közel két hónapnyi munkával egy interaktív térképen jelenítették meg. A Recorder újságírói által centralizált adatok szerint Románia 892 községében olyan víz folyik a csapon, mely nem felel meg az előírásoknak, mivel az ammónia, a nitrát vagy a székletbaktériumok aránya magasabb a megengedettnél.


Hogyan értelmezzük a térképet?

Az 1568 község és város adatait megjelenítő térképen piros színnel jelzik azokat a településeket, amelyek esetében a DPS vizsgálatai olyan paramétereket állapítottak meg, melyek túllépik a megengedett szintet. Kékkel jelölve találjuk azokat a településeket, ahol a közegészségügyi igazgatóság nem regisztrált a megengedettnél magasabb értékeket, a fehér szín pedig azt mutatja, hogy a DSP 2019-ben nem ellenőrizte az adott település vizének minőségét, vagy pedig egyszerűen nincs bevizsgálható vizet biztosító, engedélyezett hálózat. Végezetül feketével jelölték azokat a településeket, amelyeknek a népességszáma meghaladja az 5 ezret, vagy amelyek nagyobb városok vízhálózatára vannak rácsatlakozva.



Mi a helyzet Szatmár megyében?

Amennyiben az interaktív térképen kiválasztjuk Szatmár megyét, akkor azonnal szembetűnik, hogy a municípiumok körüli községek jelentős hányada már csatlakozott a városi vízhálózatra, ugyanakkor kilenc olyan község is van, ahol a DSP bizonyos okoknál fogva nem végzett ellenőrzést. A fennmaradó községek nagyobb részét zölddel jelölték, melynek értelmében a vízminőségi értékek a fogyasztásra alkalmas tartományban vannak, viszont 17 községben – a Recorder által begyűjtött adatok szerint – bizony gondok vannak a vízzel. Például a közel 4 ezer lakossal rendelkező Batizon a DSP vizsgálatai szerint a vas, a mangán, a maradék klór és a Coliform baktériumok mennyisége is nagyobb, mint a megengedett, emiatt pedig a víz fogyasztásra nem ajánlott.


A térkép teljes méretben ide kattintva tekinthető meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: