2020-04-01 11:53:34• hírek • Bede Emőke

Interaktív térképen az összes, koronavírusos pácienseket kezelő kórház

Fotó: Szatmár Megyei Tanács Facebook-oldala
Fotó: Szatmár Megyei Tanács Facebook-oldala

Romániában jelen pillanatban 51 olyan kórházi egység található, amely alkalmas a súlyos állapotban levő, Covid-19-cel kezelt páciensek fogadására és kezelésére, illetve vannak olyan egészségügyi intézmények is, melyek úgynevezett támogató kórházként próbálják tehermentesíteni az előbb említett társaikat.

E kórházakat a geo-spatial.org egy interaktív térképen tüntette fel, mely ezen felül a népsűrűséget, a nemek szerinti megoszlást és a 65 év felettiek számát is ismerteti. Utóbbit azért tartották fontosnak feltüntetni a térkép készítői, mert e korosztály van a leginkább kitéve a koronavírus-fertőzés által jelentett veszélynek. E személyek száma egyébként jelenleg megközelítőleg 3,4 millió, Románia teljes lakossága pedig kb. 20 millió fő.
 

A térképen piros kereszttel jelölik a válságos állapotban levő fertőzötteket kezelő kórházakat, kékkel pedig a támogató kórházakat. Előbbire a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház fertőző osztályát hozhatjuk fel példának, utóbbira pedig a Nagykárolyi Városi Kórházat, melyet az előttünk álló napokban fognak átalakítani ilyen jellegű intézménnyé. Zölddel az ideiglenes kórházakat jelölik, sárgával pedig minden más kórházat vagy klinikát, legyen szó állami vagy magánintézményről.
 

A Szatmár megyei helyzetről Pataki Csaba megyei tanácselnök egy kedden közzétett interjúban ekképp nyilatkozott: „A betegek elsősorban a megyei kórház fertőző osztályára kerülnek, ahol van tizennégy kórterem. Ha ezek megtelnek, akkor a Szatmárnémeti Pnemuftiziológiai Kórházba kerünek, amelynek nem csak a megyeközpontban, de Bikszádon is van részlege. Itt fogják ellátni őket. Csak azok kerülnek a Nagykárolyi Városi Kórházba, akiknek valamiért más beavatkozásra is szükségük van: pl. kisebb műtéti beavatkozás, gipszelés. Ez a kórház úgynevezett támogató kórház a miniszteri rendelet alapján. De ha nagyobb műtétre kell sor kerüljön, akkor a megyei kórház az, amely átveszi a beteget. A megyei kórház is meg van nevezve, mint ilyen esetekkel foglalkozó kórház, de egy másik miniszteri rendeletben. Most arra törekszünk, hogy emberrel és felszerelésekkel is megerősítsük a károlyi kórházat is. Egy ilyen járvány idején mindenkit mozgósítani kell annak érdekében, hogy jól működjön a rendszer.”

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: