2016-03-09 16:21:17• hírek • Szatmar.ro

Interaktív térképen az elmúlt 4 ezer év csatái

Egy interaktív, kereshető és nagyítható világtérképre került fel a történelem elmúlt négy és félezer évének összes katonai konfliktusa, írja a The Telegraph alapján a múlt-kor.hu oldal.

A holland LAB1100 nevű fejlesztő cég által elkészített „erőszak földrajzi atlasza" nem történelmi forrásokból, hanem a Wikipédia bejegyzései alapján dolgozott, így hagy maga után némi kívánnivalót, azonban a csaták és háborúk interaktív földjére történő utazás garantált.

„Elsősorban azt szerettük volna megnézni, mit tudunk kezdeni a Wikipédia, valamint a DBpedia azon bejegyzéseinek földrajzi és időbeli adataival, ahol szerepel a háború vagy a katonai konfliktus kifejezés" - magyarázták Pim van Bree és Geert Kessels fejlesztők. „Természetesen nem tűztünk olyan célt, hogy átfogó vizuális áttekintést adjunk a világon valaha lezajlott minden egyes csatáról" - tették hozzá.

A Wikipédia nem a legmegbízhatóbb történelmi forráshalmaz és a kulcsszavak használata sem hozhatott teljesen releváns eredményt, ugyanakkor érdemes lejegyezni, hogy összesen 12 703 csatát gyűjtöttek össze és helyeztek el a térképen a szakemberek. Az ide kattintva elérhető interaktív térkép működtetése igen egyszerű: az alul megtalálható görgetősáv segítségével tudjuk behatárolni, hogy mely (akár napra pontos) időintervallumra szeretnénk leszűkíteni a keresést. A bal felső sarokban pedig rá is tudunk zoomolni a világtérkép általunk preferált területére.

A térképen a legrégebbi összecsapásként az i. e. 2500 körül zajló csolui csata van feltüntetve, amely a mai kínai Hopej és Liaoning tartományok határainál zajlott le. Bár a készítők közel jártak hozzá, a hagyomány szerint a legrégebbi kínai csata nem ez, hanem a hasonlóan 4500 éve zajló pancsüani összecsapás volt. A történészek szerint a világtörténelem legrégebbi, régészeti és írott dokumentumokkal is alátámasztott, időben pontosan behatárolható katonai konfliktusa i. e. 1457. április 16-ra tehető, amikor Meggidó környékén a III. Thotmesz fáraó vezette egyiptomi seregek csaptak össze a kánaáni törzsekkel, írja a múlt-kor.hu.

Részletek a múlt-kor.hu oldalon!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: