2018-12-01 15:39:33• hírek • Schvarczkopf Viktória, Kölcsey Ferenc Főgimnázium

Interaktív meseelőadás a Kölcseyben a szatmárnémeti zsinagógáról

A szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium lelkes csapata teljes gőzzel vágott neki az Örököségünk Őrei verseny második szakaszának, amelyben a résztvevők különböző jellegű tevékenységeken keresztül ismertetik meg minél szélesebb közönséggel az “örökbefogadott” műemléket, a szatmárnémeti zsinagógát. 

A csapatunk úgy döntött, hogy egy interaktív előadás keretein belül az elemi osztályosoknak is mesél Szatmárnémeti egyik szép értékéről, a zsinagógáról, mely egyébként iskolánkhoz nagyon közel van, minden nap láthatják az iskolaudvarról is. Az előadásra november 29-én, csütörtökön délelőtt került sor a Kölcsey Ferenc Főgimnázium dísztermében. Csapatunk egyik tagja, a tizedikes Schvarczkopf Viktória egy varázsmesét írt erre az alkalomra, melynek címe A kis zsidó királyfi. Ezt a saját alkotást vitte színre a csapat közösen, egy olyan színpadi előadást rendezett, mely kimondottan az elemi osztályosoknak (előkészítőtől negyedik osztályig) szólt.

 

A mese egy kis zsidó királyfiról szól, aki vándorútra indul. Úgy gondolja, ezalatt két idősebb testvére már átvette az uralmat, de ő nagyon elhivatott és bizakodó, ezért nekivág a kihívásoknak. A főhős útja során sok akadályba ütközik, sokszor az éhséggel és szomjúsággal kell megküzdenie, kísértéseknek kell ellenállnia, boszorkány és ördög állja útját, viszont nem tagadja meg népét, kitart a zsidóság mellett, ő szeretne lenni a zsidók királya. Amikor reménytelennek tűnik a helyzet, angyalok érkeznek segítségül, akik szintén azt szeretnék, hogy ő legyen a zsidó nép új királya. A királyfi utolsó nagy feladata az, hogy szabadítsa ki a szatmárnémeti Tűzoltótoronyba zárt királykisasszonyt, akinek gyönyörű énekhangja nyitja a zsinagóga száz tonnás lakatját. A főhős egy kis segítséggel ugyan, de remekül teljesíti a rábízott feladatot.

 

A gyerekeket is bevontuk az előadásba, arra kértük őket, segítsenek a királyfinak és a királykisasszonynak, énekeljenek velünk együtt minél hangosabban, hogy kinyíljon a zsinagóga száz tonnás lakatja. A második éneklés meghozta eredményét, hiszen a királyfi immár a csodálatosan szép hangú királykisasszonnyal járul apja elé, aki a zsinagóga közepén áll, és átadja koronáját legkisebb fiának. A kis zsidó királyfi eltávolítja gonosz testvéreit a trónról, majd boldogan uralkodik immár feleségével együtt.  A mese végén egy újabb üzenetet adtunk át a gyerekeknek a zsinagógáról: “Ha előtte jártok, gyerekek, jusson eszetekbe: ez nemcsak egy épület, ez egy olyan hely, olyan emberekkel, akik példájuk annak, hogy a varázsmesék igazak!”

 

Csapatunk kétszer egymás után adta elő iskolánk dísztermében a körülbelül 20 perces mesét: 10 órától az előkészítő, a II. A és II. B osztálynak, 10:30-tól pedig az első, harmadik és negyedik osztályos diákoknak. A kisiskolásokat a tanító nénik kísérték el. A közel 200 kisdiák nagy örömmel és kíváncsian várta a műsort, majd élményekkel teli, mosollyal az arcukon mentek vissza a tanterembe. Nagy öröm volt számukra, hogy ők is részesei lehettek az előadásnak, és egy közös énekléssel segíthettek a szereplőknek céljukat elérni.

 

Csapatunk napokon át tartó munkával, próbákkal lázasan készült erre az előadásra. Öröm volt látni, hogy a kicsik élvezték az előadást, valamint remek volt megtapasztalni azt is, hogy csapatunk ilyen jól összedolgozott a műsor összeállítása során.  

 

Schvarczkopf Viktória, tizedik osztályos diák

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: