2015-05-11 14:48:13• hírek • Szatmár.ro

Intelligens vízóra kerül 30 ezer szatmárnémeti háztartásba

Az újfajta vízórák annyira okosak, hogy nem lehet átverni őket, leolvasásukhoz sem kell minden háztartást felkeresnie az Apaserv munkatársának. Dan Stegerean tájékoztatása szerint már most van néhány ilyen használatban, de a következő hónapokban összesen 30 ezer ilyet szerelnek be Szatmárnémeti otthonokba - a lakosság számára ingyen.

A polgármesteri hivatalban megtartott sajtótájékoztató keretében beszélt az Apaserv vízszolgáltató a jövőbeli terveiről. A rövidtávú tervek között szerepel, hogy a most használt vízórákat lecserélik, ráadásul nem is akármilyen mérőberendezésekre! Ezek ugyanis rádióhullámokon keresztül jelzik majd a mérő aktuális állását a leolvasónak, így az Apaserv munkatársainak be sem kell majd mennie a lakásba/udvarba, ha le akarja olvasni a vízórát.

"Nagyon megkönnyítik ezek az új berendezések a leolvasással foglalkozók munkáját. Eddig külön fel kellett keresni az ügyfeleinket, időnként zavarva őket. Az új rendszerben gyakorlatilag egy autónk végigmegy majd az utcán, és pár perc alatt az egész utca vízóráinak az adatai rögzítve lesznek" - magyarázta Matuz Béla főmérnök.

A modern órák kicsit megkeserítik azoknak az életét, akik trükköztek a mérőműszerrel. Az újak a beépített memóriájuknak köszönhetően megjegyzik, hogy mikor használták őket, mennyi volt a nyomás, mennyi vizet használt a lakos. Ezeket az adatokat ellenőrizve könnyen lebukik az, aki mondjuk eddig úgy alakította a dolgokat, hogy pár napig hivatalosan, aztán trükkel használta a vízszolgáltatást. "A memóriában tárolt adatok segítségével kiszűrjük majd a gyanús, kirívó eseteket és tüzetesebben kivizsgáljuk majd ezeket" - mondja Matuz.

Szatmárnémetiben jelen pillanatban nagyjából 50 ezer vízóra működik - ezek közül most 30 ezer újra cserélésére van lehetőség. A távlati tervek között mindenik mérőműszer lecserélése szerepel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: