2009-11-18 10:05:38• hírek • Gozner Gertrud

Szatmárnémetiben is van őssejtlevétel

2006 óta Szatmárnémetiben is lehetőség nyílik az őssejt-levételre - tudtuk meg Dr. Barna Józseftől, a Szatmár Megyei Kórház nőgyógyász szakorvosától. Azt, hogy mire jó ez az eljárás szintén a szakember magyarázta el lapunknak.

Az őssejtből keletkezik a test valamennyi szövete, valamint biztosítják az elpusztult sejtek pótlását, a bőrtől kezdve  a csontig bármilyen szerv kialakulhat belőlük - fejtette ki Barna doktor. Kétféle őssejttípust lehet megkülönböztetni: az embrionális őssejtek képezik a legideálisabb alapanyagot, mivel pluripotensek, belőlük bármilyen sejt kialakulhat.

Ez az őssejttípust azonban csak embrióból nyerhető, úgy lehet hozzájutni, ha megölnek egy magzatot. Ezért inkább a felnőtt őssejteket használják, amelyet a placentáris vérből vesznek le. Ezek is nagyon jók, hiszen multipotens sejtek - tette hozzá az orvos.

A levett őssejteket több mint hetvenféle betegségre lehet alkalmazni, úgy mint az Alzheimer és a Parkinson-kór, a gyerekkori leukémia, a daganatos valamint az autoimmun betegségek, infarktus, májelégtelenség.

Az őssejteket a köldökzsinórvérből gyűjti be az orvos, közvetlenül a gyermek megszületése után. A procedúra alig tart harminc másodpercet, amelynek során körülbelül 150 ml vért vesznek a köldözsinorból, amelyet a lefagyasztást és tárolást végző cég azonnal elszállít. Nem befolyásolja, hogy a nő természetes úton, vagy császárral hozza világra a gyermekét, azonban a hetedik hónap körül jeleznie kell ezt a kívánságát a szülőorvos felé. A megyei kórház orvosai ki vannak képezve, bármelyikük képes elvégezni ezt a beavatkozást - magyarázta a szakember.

Őssejtlevételre Románia 2004-ben kapta meg az engedélyt, és 2006 márciusában történt meg az első beavatkozás. Szatmárnémetiben 2006 év végén került sor az első őssejt begyűjtésére, azóta körülbelül hatvan nő kérvényezte ezt az eljárást - mondta el lapunknak Barna doktor.

A Szatmáron begyűjtött sejtek tárolását egy kolozsvári cég végzi, amely a vérminta analízisét, szállítását és feldolgozását 3200 lejért végzi el, ugyanakkor minden évben 140 lejt kell kifizetni a tárolásért. Romániában a kolozsvárin kívül még három városban található őssejtbank: Bukarestben, Temesváron és Marosvásárhelyen. Betegség esetén a lefagyasztott őssejtet bármikor a tulajdonos rendelkezésére bocsájtják - tudtuk meg az orvostól.



Hetvenféle betegség gyógyítására alkalmas a lefagyasztott őssejt


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: