2011-01-08 13:01:50• hírek • MTI

Intelligens csomagolás

Az élelmiszer szavatossági idejének lejártakor elszíneződő csomagolóanyag kidolgozásán kísérleteznek a glasgow-i Strathclyde Egyetem kutatói.

A szakemberek olyan "intelligens műanyagból" készült frissességindikátor kidolgozását tűzték ki célul, amely közvetlenül az élelmiszer csomagolásába építve megváltoztatja annak színét, amint a benne lévő élelmiszernek lejár a fogyaszthatósági ideje, vagy egyszerűen elveszíti frissességét. Reményeik szerint sikerül majd minél előbb kereskedelemi forgalomba hozni a terméket, és ezzel forradalmasítani az élelmiszer-biztonságot, illetve jelentősen csökkenteni az ételpazarlást.

A becslések szerint évente nagyjából 8,3 millió tonna - többségében még ehető - élelmiszer landol a brit háztartások kukáiban, és ugyanennyi idő alatt körülbelül egymillió ételmérgezés történik a szigetországban - olvasható a BBC brit közszolgálati médium internetes oldalán.

A Strathclyde Egyetem kutatóinak tervei szerint az intelligens csomagolóanyag időben figyelmezteti majd a fogyasztókat, ha az élelmiszer elkezdi elveszíteni a frissességét, mert lejárt a szavatossági ideje, nem megfelelően volt mélyhűtve, vagy csak egyszerűen megsérült a csomagolása.

A termékek változásának és minőségének jelzésére szolgáló indikátorokat már régóta széles körben alkalmazzák az élelmiszeriparban - leggyakoribb formái a csomagolás belsejébe helyezett címkék - ám ezek nagyon költségesek. A színváltoztató csomagolás azonban jóval olcsóbb megoldást jelent majd a romlandóság kiküszöbölésére.

Az élelmiszercsomagolások új generációja a védőgázas csomagolási eljárás (MAP) elvére épül. "A védőgázas csomagolás lényege, hogy megfékezi az olyan organizmusok elszaporodását, amelyek károsítják a terméket" - mondta Andrew Mills, a kutatás vezetője, aki szerint jelenleg túl sok élelmiszer végzi a szemétben, ami környezeti és gazdasági szempontból is káros.


Inteligensek lesznek a csomagolások
Inteligensek lesznek a csomagolások


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: