2013-03-05 19:31:53• hírek • Kocsis Zoltán

Fertőzési góc és közveszélyes az egykori Tabajdi-patika

Csak a szentlélek tartja össze Szatmárnémeti egyik patinás épületének, az egykori Tabajdi patikának a tetőszerkezetét, állítják az ott dolgozó ipari alpinisták. A padláson felhalmozódott madárürülék és tetemek igazi fertőzési góccá alakították az épületet - használható vegyvédelmi ruha pedig az egész megyében nincs. Mint ahogy pénz se az épület felújítására.

A Kossuth Lajos (Mircea cel Batrin) és Imre herceg (Micu Klein) utcák sarkán álló épület tetejéről jelentősebb mennyiségű vakolat és cserép hullott a járdára, ezért már vasárnap biztonsági kordont húztak köré. Hétfőn ipari alpinisták kalapálták le a veszélyes vakolatot, ám a padláson elkeserítően döbbenetes látvány fogadta őket. „A törött cserepek miatt galambok költöztek be a padlásra. A mindenféle hulladékot néhol közel fél méter vastag ürülékréteg borította. Mindemellett galambtetemek tömkelege hever a padláson", mesélte a Szatmár.ro-nak Fülöp Szabolcs, az alpinisták vezetője. „Az ammónia, a nitrát és a por keveréke fokozottan fertőzésveszélyes, ezért a helyzetről értesítettük a polgármesteri hivatalt és a Közegészségügyi Igazgatóságot", tette hozzá.

Ez azonban csak az egyik probléma. A törött cserepek miatt a tetőszerkezet tartóelemei is tönkrementek, elkorhadtak - a tető bármikor beomolhat. „Mivel az épületben fafödémek vannak, ha a tető beszakad, egyenesen a pincében áll meg, magával ragadva az épületben élőket", mondja Fülöp.

A következő sokk akkor érte az alpinistákat, amikor kiderült: a Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének és a polgári védelemnek nincs egyetlen performáns vegyvédelmi ruhája sem! „A MuntiSalva Egyesület bevonásával megpróbálunk összerakni két vegyvédelmi ruhát. Ha ez sikerül, akkor kitakarítjuk a padlást és megerősítjük a tetőszerkezetet. Ez azonban 3-5 évig jelenthet megoldást. Ezt követően nem tudom mi lesz", mondta aggódva Fülöp Szabolcs.

Romániai (kelet-európai?) realitás: nem elég, hogy nincs pénz, de a tulajdonviszonyok is kuszák. Az épület egy része a polgármesteri hivatal tulajdona, a másik a lakóké. Romániában - érthetően - törvény tiltja, hogy közpénzeket költsenek magántulajdon felújítására. „Az egyik lakás tulajdonosa Amerikában van, a többiek pedig a társadalom legszélén tengetik életüket", jegyezte meg Fülöp.

Nem volt ez mindig így! Az épületet a XX. század elején Tabajdi György gyógyszerész építtette. A régi szatmári család sarja (egyik felmenője bővíttette ki a református gimnáziumot) itt működtette a Sas patikát - erre utal a homlokzaton több helyütt látható a Sas felirat, tudtuk meg Muhi Sándor helytörténésztől. A tanár úr elmondása szerint anno Szatmárnémeti egyik legforgalmasabb pontja volt ez, a közelében állt a két városrészt összekötő egyetlen Szamos-híd. A földszinten patika működött - akárcsak most -, az épület többi része pedig bérház volt - többek között egy ideig itt lakott Olajos Béla festőművész is.

„A legnagyobb baj az, hogy nem ez az egyetlen épület a városban, amelyik hasonló helyzetben van. Szatmárnémeti belvárosa lassan úgy néz ki, mint Koszovó!" , vonta le a legszomorúbb következtetést Fülöp Szabolcs.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: