2010-08-22 16:24:15• hírek • MTI

Innovatív ötlet

Nagyszabású tervet jelentett be a napokban a dél-szudáni vezetés: állatalakúra szabnák át egyes nagyvárosaikat.

Juba, a dél-szudáni főváros például orrszarvúalakú lenne két hegyes szarvval. Más nagyvárosok zsiráf vagy épp ananász formáját öltenék, a tartományi zászlón látható állatnak vagy növénynek megfelelően.
"Ez egy rendkívül innovatív terv. Így gondolkodunk. Egyedi. A lakásügyi minisztérium szerint egyedi dolgot kell létrehozni ahhoz, hogy vonzzuk az embereket" - fogalmazott Daniel Wani, a dél-szudáni lakásügyi és tervezési minisztérium államtitkára. Jubában, ahol két évvel ezelőttig még kikövezett utak is alig voltak, az emberek inkább megmosolyogták vagy egyenesen kinevették a tervet.
Kormánytisztviselők közlése szerint a kabinet már tárgyal befektetőkkel a szükséges 10 milliárd dollár (2161 milliárd forint) előteremtéséről. Erre minden bizonnyal szükség is lesz, hiszen a dél-szudáni kormány teljes idei büdzséje mindössze 1,9 milliárd dollárnak felel meg. A tisztviselők azt is elismerik, hogy a nagyszabású vízió megvalósítása több évtizedet vehet igénybe.
A tervek bejelentése nem sokkal előzi meg a 2011 januárjában esedékes népszavazást, mely Dél-Szudán függetlenedéséről dönthet. A referendummal széles körű helyi vélemény szerint új ország születik majd.
Dél-Szudán, mely több évtizedes polgárháború után próbál talpra állni, olajban igen gazdag régió, ugyanakkor a szegénység és az éhezés súlyos méreteket ölt. Az ENSZ adatai szerint a dél-szudáni lakosság több mint 90 százaléka napi 1 dollárnál kevesebből él. Sok helyen hiányzik az alapvető infrastruktúra is, így például a tartományi fővárosokat összekötő utak. A fővároson, Jubán kívül ritka látvány a sárkunyhóknál bonyolultabb épület, de az elektromos áram és a csatornázás még Jubában is luxusnak számít.


Új ormát kapnának a városok
Új formát kapnának a városok


"Nem úgy tűnik, hogy a dél-szudáni kormánynak ilyenekre kellene használnia az erőforrásait és alkalmazottainak munkaidejét, miközben az emberek olyan alapvető szolgáltatásokban szenvednek hiányt, mint az egészségügyi ellátás és az ivóvíz" - bírálta az elképzeléseket Nora Petty, a Malaria Consortium nevű segélyszervezet Jubában dolgozó munkatársa.
Megvalósulásuk esetén az állat- és növényformájú szudáni városok több hasonló létesítményhez csatlakoznának világszerte. Dubajban például több pálmaalakú szigetet alakítottak ki a partok közelében, Argentínában pedig Ciudad Evita városát Juan Perón egykori elnök felesége, az Evitaként ismert Eva Perón alakjáról formázták meg a tervezők.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: