2011-08-17 08:58:59• hírek • MTI

Inkább ételt, mint pénzbeli segélyt adnának a rászorulóknak

Romániában 1,8 millió ember munkaképes, mégis szociális segélyekből élnek - jelentette ki Sebastian Lazaroiu román munkaügyi miniszter, aki közölte, hogy szeptemberben a kormány olyan törvénytervezetet terjeszt a parlament elé, amely a szociális segélyektől való függőség csökkentését célozza.

A tárcavezető szerint az új törvénytervezet szerint a segélyeket szociális jellegű szolgáltatásokkal akarják felcserélni azért, hogy a rászorulók közül minél kevesebben kapjanak pénzt, ehelyett étkeztetésben és különböző ellátásban részesüljenek. A miniszter szerint ugyanis jelenleg túl sokan függnek a pénzbeli szociális juttatásoktól.

Elmondta, Romániában összesen 8,3 millió ember kap szociális segélyt, akik 15 és 65 év közöttiek, közülük 1,8 millió nem alkalmazott, nem jár iskolába, nem vesz részt továbbképzési programokban, és nem is fogyatékos. A miniszter szerint munkaképes emberekről van szó, akik azonban a szociális segélyekből élnek.

Hozzátette: a statisztikai hivatal adatai szerint 300 ezer háztartásban a jövedelmek felét szociális segélyek teszik ki, ami 1,7 millió embert jelent. A tárcavezető szerint a szociális segélyeket halmozni is lehet, így egyesek jövedelme szociális segélyekből elérheti akár a havi 2000 ezer lejt. Romániában mintegy 1400 lej a nettó átlagbér.

Lazaroiu szerint a visszaéléseket a polgármesteri hivatalok követik el, amelyek a szavazatok "megvásárlása" céljából ítélik meg törvénytelenül a szociális segélyeket. A miniszter szerint főként az ország déli, legszegényebb megyéiben tapasztalható visszaélés a szociális juttatásokkal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: