2010-09-28 22:20:57• hírek • Szatmár.ro

Ingyenes vércukorszint-mérési akciók

Tasnádon és Szatmárnémetiben is ingyenes vércukormérési akciót szerveznek októberben ás novemberben.

Ingyenes vércukorszintmérést végez a megyei diabétesz központ a szatmárnémeti Lions Klubbal közösen. Az akciót először október 12-én Tasnádon szervezik meg, míg Szatmárnémetiben november 14-e, a Diabétesz Világnap alkalmából kerül sor a szűrésre.

Az akciókra nagy szükség van, mivel az időben felfedezett betegséget kordában lehet tartani, illetve kezeléssel megelőzhetőek annak szövődményei. Az elmúlt évben is aggasztó eredményeket szült a megyeközpontban megrendezett szűrési akció, mivel pontosan 53 személynél fedeztek fel cukorbetegséget, ezen kívül több gyanús esetet is találtak.

A diabéteszes esetek száma ugyanakkor továbbra is ugrásszerűen nő Szatmár megyében, a cukorbetegség kialakulásának egyik fő tényezője pedig a túlsúly. Jelenleg több mint tizennégyezer szatmári beteget tartanak nyilván, húsz százalékuknak pedig inzulinra van szüksége nap mint nap.

A cukorbetegség egy „csendes gyilkos", hiszen nincsenek tünetei, amelyek időben jeleznék a problémát. Az országos felmérő programba foglalt vércukorszintméréssel azonban még időben kimutatják azoknál is a betegséget, akiknél csak kezdeti stádiumban van.

Sokszor a páciens nem is tudja, hogy cukorbeteg. Kezdetben lehet, hogy nem is kellene ezt betegségnek nevezni, hiszen ez inkább egy olyan állapot, amikor a cukorszint magasabb, és csak akkor válik betegséggé, amikor már szövődmények is fellépnek.

Nagyon sokszor az történik, hogy egy másik betegség kezelésekor derül ki, hogy a páciens cukorbeteg, vagy a kötelező vizsgálatok elvégzésekor. Ami a kettes típusú cukorbetegséget illeti - és ez az, amely ilyen félelmetes iramban növekszik -, amit felnőttkori cukorbetegségnek is neveznek, 80 százalékban a túlsúlyos egyéneknél keletkezik, ezért lehetőség van a megelőzésre is. A gyaloglás, valamint a kenyér-, rizs- és krumplifogyasztás csökkentése már a megelőzés része lehet. Helyettük a gyümölcsök, zöldségek és tejtermékek fogyasztását ajánlatos bevezetni.

A legfontosabb és egyik legcélszerűbb megelőzési módja tehát ennek az alattomos betegségnek, a mozgás volna, melyet főleg az ülő munkát végzőknek ajánlanak a szakemberek.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: