2019-01-17 09:18:29• hírek • Bede Emőke

Ingyenes önvédelmi tanfolyamon vehetnek részt a bántalmazott nők

A családon belüli erőszak fogalma alatt azokat az eseteket értjük, amikor az egyik családtag, házastárs/élettárs vagy expartner olyan dolgokat tesz, amelyekkel a másik fél (családtag, élettárs stb.) fölött hatalmat – testi, lelki, anyagi vagy jogi dominanciát – tud gyakorolni – hangzik a meghatározás.

Az erőszakot a gyakorlatban tágan kell értelmezni: beletartozhat a lelki terroron túl szidalmazás, verekedés, súlyos testi sértés, életveszélyes fenyegetés stb. Ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy Romániában négy nőből egyet már bántalmazott testileg vagy lelkileg a jelenlegi vagy volt partnere. Mi több, minden héten regisztrálnak egy olyan esetet, amikor a nőt „élete párja” megerőszakolja, kétnaponta pedig kiskorúak bántalmazásáról érkezik bejelentés. A statisztikák azonban arra a sajnálatos tényre is rávilágítanak, hogy a romániaiak 55 százaléka egyes esetekben jogosnak tartja az erőszakot.
 

A hasonló helyzetben levő nők megsegítésére jött létre Szatmár megyében, a GRAB, azaz a bántalmazott nőket támogató csoport, mely diszkréten, de annál nagyobb hatékonysággal áll ki a potenciális vagy tényleges áldozatok mellett. Azaz nem csak azok fordulhatnak hozzájuk segítségért, akiket már ért bántalmazás, hanem azok is, akiket potenciálisan fenyeget ennek a veszélye, például a fiatal lányok. A csoport keretein belül pszichológiai szaktanácsadást biztosítanak, illetve arra is lehetőséget kínálnak a nőknek, hogy egy 12 alkalmas, ingyenesen igénybe vehető önvédelmi tanfolyamon elsajátítsák azokat az alapvető mozdulatokat, melyekkel akár életüket és megóvhatják.
 

A GRAB-csoportot a Facebook-on is el lehet érni ide kattintva, de egy telefonszám is él, melyen bárki segítséget kérhet. Azaz aki nem rendelkezik Facebook-fiókkal, az is részesülhet a támogatásban, ehhez csak tárcsáznia kell a 0758 734 795-ös számot. A személyazonosság védelme természetesen garantált, a rendőrség által indított csoporthoz csatlakozva mindenki biztos lehet abban, maximálisan az ő érdekeiket helyezik előtérbe.
 

Az üggyel kapcsolatban azt is érdemes tudni, hogy a rendőrök 2018. december 28-ától ideiglenes távoltartási végzést állíthatnak ki, ha a 112-n befut egy segélyhívás. A családon belüli erőszak esetén alkalmazható ideiglenes kényszerintézkedés öt napig érvényes és bírói belegyezés nélkül rendelhető el – közölte korábban az Országos Rendőr-főkapitányság.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: