2019-10-01 06:24:01• hírek • Bede Emőke

Ingyenes mellrákszűrést szervez a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház

A mellrák az emlő sejtjeiből kiinduló, nőket és férfiakat egyaránt érintő daganatos megbetegedés, mely a tüdőrák után a második leggyakoribb rákos megbetegedés a világon (az összes rákos eset 10,4%-a, mindkét nemet beleértve), és az ötödik leggyakoribb rákhoz köthető halálok.

Az Egészésgügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint csak a nőket vizsgálva az emlőrák magasan a leggyakoribb rákfajta, előfordulásában és a halálos esetek arányában egyaránt. Az emlőrákos esetek száma az 1970-es évek óta jelentősen emelkedett, amit a kutatók részben a nyugati civilizáció modern életvitelének a számlájára írnak. Mivel a korai fázisban felismert emlőrák még műthető, gyógyulási aránya pedig magas, ezért bizonyos kor felett – és bizonyos rizikófaktorokat szem előtt tartva – ajánlott rendszeresen részt venni a szűréseken, ugyanakkor érdemes önvizsgálatot is tartani.


A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház az utóbbi években rendszeresen szervezett szűrőkampányokat, és nem lesz ez másként ebben az októberben sem. Az már most biztos, hogy az ingyenesen igénybe vehető mammográfiás szűrővizsgálatot és az önvizsgálati gyorstalpalót a régi kórházban, az onkológiai osztályon fogják szervezni, a vizsgálati napok időpontjait pedig a későbbiekben fogják bejelenteni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: