2010-10-06 14:14:39• hírek • Szatmar.ro

Ingyenes marad

Változatlanul ingyenesen kapják meg gyógyszereiket a nyilvántartott cukorbetegek, TBC-s, HIV-fertőzött vagy AIDS-es betegek, hemofíliában vagy daganatos megbetegedésekben szenvedők, a szervátültetettek és mások, akik az Egészségügyi Minisztérium országos programjainak részeként kapnak kezelést. Az erre vonatkozó jogszabály-javaslatot ma hagyta jóvá Cseke Attila egészségügyi miniszter.

A gyógyszerek árának elszámolását módosító miniszteri rendeletet a szaktárca közvitára bocsátotta a www.ms.ro honlapon, illetve, jövő héten találkozókat szerveznek a gyógyszerészek képviselőivel az esetleges észrevételek megbeszélésére.

A javaslat szerint, a minisztérium módosítja a C2 listán szereplő gyógyszerek elszámolási árának kiszámítását, hogy továbbra is lehetséges legyen az ingyenesség fenntartása.

Az új elszámolási rendszerben csökken a forgalmazók és a gyógyszertárak nyereségrészesedése. Míg korábban a forgalmazók 14% és 30 lej közötti árréssel dolgozhattak, mostantól ez pontosan 4% lehet. A patikák esetében, a korábbi 24% és 35 lej közötti árrés helyett egységesen 1,5%-ot adhatnak hozzá a beszerzési árhoz.

Ugyanakkor, a rendelet-tervezet szerint, az elszámolási ár nem lehet több annál az összegnél, amelyet úgy számítanak ki, hogy a CaNaMed országos gyógyszerjegyzékben foglalt árból levonnak 12 %-ot.

A C2 listán szereplő gyógyszerek árának új algoritmus szerinti elszámolása mintegy 24%-os megtakarítást jelent, aminek nyomán az Egészségügyi Minisztérium továbbra is képes fenntartani azt, hogy a páciensek ne fizessenek ezekért a gyógyszerekért. A C2 listán több mint 1400, krónikus betegségek gyógyítását szolgáló gyógyszer szerepel.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: