2012-11-29 19:22:48• hírek • Kocsis Zoltán

Ingyenes lesz a parkolás szombaton – ki fizesse a közműhálózat bővítését?

Szatmárnémetiben, pontosabban az Ötvös (Cuza Voda) utcában létrejön majd egy úgynevezett infópont is: itt a turisták hozzájutnak minden szükséges információhoz a várossal és annak látnivalóival kapcsolatban.

Nem változnak jövőre a parkolási díjak és szombaton ingyenes lesz a parkolás - többek között erről döntött a Szatmárnémeti Városi Tanács. Bővül a közmű- és a közvilágítási hálózat, városunkban is lesz infópont - Ritli Zoltán pedig immár nem tagja az Olimpia igazgatótanácsának.

Különösebb vita nélkül zajlott le csütörtök délután a városi tanács rendes novemberi ülése. Az egyetlen kérdés, amelyet a tanácsosok alaposabban megrágtak, az a közműhálózat bővítésére vonatkozott. Az urbanisztikai bizottság ugyanis azt kérte, hogy a jelenleg még nem belterületnek számító területekre a kérvényező pénzén építsék ki a szennyvíz- és ivóvízhálózatot. „Ha valaki felébred és a mező közepére akar házat építeni, akkor oldja meg a  közművesítést. A városnak sajnos arra sincs pénze, hogy a belterületen lévő utcákon elvégezze az összes munkát", érvelt Nits János, bizottsági elnök, a tanácsosok egyetértését kiváltva.

Ezzel kapcsolatban Leitner János, az Apaserv igazgatója a Szatmár.ro-nak elmondta, Szatmárnémeti megközelítőleg 98%-a le van fedve. A legnagyobb problémák a Hegyi (Lucian Blaga) út környékén, illetve a 17-es lakónegyed és Szatmárpálfalva között van. A városi tanács csütörtökön áldását adta a hálózat bővítéséhez a Piros Berekben illetve az Azuga és az Odobescu utcákon - előbbi esetében 49.100, utóbbi esetben pedig 21.500 lejbe kerül a beruházás. A Lázári közelébe tervezett lakópark esetében viszont a kérvényezőnek kell állnia a csekket.

Bővülni fog nem csak a közmű-, de a közvilágítási hálózat is. A polgármesteri hivatal 561.384 lejt szán a Gheorghe Bulgar, Páskándi Géza, Teleki Blanka, Victoriei, Ombódi, Petru Bran (a Petőfi és a Brancoveau utcák közötti szakasz) utcák, a Nufarului sétány, valamint a Musetel, az Armoniei, a Pompierului, a Constelatiei, az Aurora utcákon lévő parkolók továbbá a Sugárút (I.C.Bratianu) 7., 9., 11.szám és az Árpád (V. Lucaciu) utca 38. szám alatt található ingatlan belső udvarának közvilágítására.

Hónapok óta húzódó hercehurca után csütörtökön megalakult a polgármesteri hivatal Közterületfenntartó-felügyelete, amelynek az igazgatása alá esnek majd a parkolók, a temetők, a piacok, az Olimpia-stadion, a város tulajdonában lévő sportpályák. Ami talán a felügyelettel kapcsolatos legfontosabb hír, hogy mostantól ingyenes lesz szombaton a parkolás. Nem emelkednek a parkolás díjai sem, így fizikai személy a B övezetben továbbra is 25 kell fizessen egy havi, 55 lejt egy negyedéves, 100 lejt egy féléves és 190 lejt egy éves bérletért.

Az ülésen döntés született arról is, hogy a polgármesteri hivatal 238.000 lejjel támogatja a 10-es számú Általános Iskola valamint a Traian Vuia Főgimnázium európai uniós projektjét; 50.000 lejjel a Szatmár Kupa elnevezésű kadett tőrbajnokságot; 20.000 lejjel a Kiválóságok Gáláját és további 20.000 lejjel a januárban és februárban esedékes különböző sport-és kulturális eseményeket.

Ha már a sportnál tartunk - a polgármester kezdeményezésére változás történt az Olimpia labdarúgóklub vezetőtanácsában, ahol Adrian Miclea vette át Ritli Zoltán helyét. A Steauában négy évet lehúzó, kétszeres bajnok és kétszeres kupagyőztes korábbi kiváló kapus tapasztalatára és szakértelmére - a jelek szerint - nincs szükség...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: