2019-12-02 11:01:59• hírek • Szatmár.ro

Ingyenes köztéri internethálózat épül ki Pusztadaróc község több pontján

Pusztadaróc község mind a négy településén lesz ingyen WiFi, európai uniós finanszírozással építik ki a hálózatot.

Minden tekintetben fejlődik Pusztadaróc község infrastruktúrája, a napokban már beszámoltunk arról, hogy miként alakult a 2019-es esztendőben a járdahálózat felújítása, viszont Găman Mihály polgármester egyéb aktuális fejleményekről is tájékoztatta szerkesztőségünket.
 

Elmondta, Pusztadaróc volt az egyike annak az öt Szatmár megyei településnek, melyeknek sikerült európai uniós támogatást szerezni WiFi-hálózat építésre, a WiFi4EU pályázat révén.



A projekt lehetővé teszi, hogy a beruházás befejezését követően a község 10 pontján ingyenes szabadtéri internetes hozzáférést biztosíthassanak a községlakók számára, így bárki, aki megfordul a községhez tartozó négy település önkormányzati épületeinek, iskoláinak, óvodáinak, kulturális-, és sportlétesítmények környékén, ingyenesen csatlakozhat a nyílt hálózatra.

Pusztadarócon a központi park és a sportcsarnok, valamint az Ember Géza-kúria környékén csatlakozhatnak a hálózatra, Atyában és Petén a kultúrotthon és az óvoda környezetében, Szamosdarán pedig a futball pálya, a központi park és az iskola körül találnak ingyen „jelre” az internetezni vágyók.
 

A szerződést nemrég írták alá, a beruházás három hónapon belül megvalósul, jelenleg a beszállítót várják, hogy az leszállítsa a szükséges technikai eszközöket. Maga a beszerelés nem tart majd tovább két hétnél.

A polgármester ezzel kapcsolatban azt is elmondta, a szerződésmegkötéskor a felek leszögezték, a rendszer beszerezését és beüzemelését az említett pályázat finanszírozza, viszont annak működtetése és karbantartása az önkormányzat feladata lesz.

 

Iskolákhoz kapcsolódó beruházásokat

 

Găman Mihály polgármester továbbá elmondta idén elkészült a Pusztadaróci Általános Iskola melletti játszótér is, amely a tanintézmény saját projektje volt, viszont ehhez a kerítést az önkormányzat önerőből hozta létre.
Ugyanakkor a közeljövőben új nyílászárókkal látják el a szamosdarai iskola épületét, illetve új táblákat fognak felszerelni minden osztályterembe.
Két új interaktív táblát is sikerült beszerezni, egyiket a pusztadaróci, másikat a szamosdarai iskolában helyezik majd el, még ebben az esztendőben.

 

Fedél alá kerültek a haszongépjárművek

 

Új melléképület épült a közelmúltban a polgármesteri hivatal udvarán, minek köszönhetően tető alá kerültek az önkormányzati tulajdonban lévő munkagépek is.
Găman Mihály polgármester szerint nagy szükség volt a beruházásra, mivel az utóbbi években jelentősen bővült a polgármesteri hivatal gépparkja.
Miután tavaly elkészült a levéltár, sikerült hozzáfogni egy raktárépület létrehozásához is, ami által megfelelő tárolási lehetőséget tudnak biztosítani a község traktorának, hóekéjének, fűnyírójának, stb.
Ezen kívül elkészült az udvaron a faraktár is, év végéig még az utolsó simításokat is befejezik az épületben.



Köszöntötték az 50. és 60. házassági évfordulójukat ünneplőket

 

Minden évben eljön a nap, amikor a község önkormányzata megünnepli azokat a házaspárokat, akik békében és szeretetben elérték 50., illetve 60. évfordulót is betöltötte.
Idén 5 ilyen párt sikerült köszönteni, négyen az 50., egy pár, pedig a 60. évfordulóját töltötte idén.
A polgármester szerint mindig nagy öröm felkeresni ezeket a párokat, az idei év különlegessége volt, hogy 60. évfordulót ünneplő párt korábban még nem sikerült köszönteni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: