2013-04-18 11:29:43• hírek • Kocsis Zoltán

Ingyenes jogsegély a bíróságon

Noha a törvény 2008 óta lehetővé teszi, mégis kevesen élnek azzal a lehetőséggel, hogy költségmentesítést kérjenek a bírósági eljárás során. Az előző évben mindössze 51 személy igényelte ezt a Szatmár Megyei Törvényszéken. Idén egyelőre 35-en tették meg.

Corina Hotca törvényszéki sajtószóvivő szerda délutáni sajtótájékoztatóján felhívta az érintettek figyelmét, hogy polgári perek esetén teljes költségmentességet évezhet az, akinek családján belül bizonyítottan 300 lejnél kisebb az egy főre jutó jövedelem; 50%-os mentességet kaphat pedig az a személy, ahol családtagonként 300-600 lej közötti összeg jut havonta. Feltétel továbbá, hogy a megelőző 12 hónapban az illető személynek ne legyen hasonló kérvénye letéve.

A költségmentesség bizony komoly kiadásoktól óvhatja meg az embert! Egy polgárjogi per esetében ugyanis a szakértői díjak 1200-1500 lej között mozognak, ehhez szükségeltetik általában három ellenvélemény, egyenként 1000 lej körüli összegért és az ügyvédi költségek is 1500-2000 lejtől kezdődnek. És akkor még a bírósági bélyegilletékről nem is beszéltünk...

Büntetőjogi eljárás esetében más a helyzet, hisz minden vádlottnak joga van ügyvédet fogadni. Amennyiben nem tud vagy nem akar élni ezzel a lehetőséggel, akkor hivatalból rendelnek mellé egyet.

Költségmentességet kérhet az áldozat is, súlyos esetekben: gyilkossági kísérlet, elsőfokú gyilkosság és minősített gyilkosság áldozatainak közvetlen hozzátartozói, súlyos testi sértés, valamint súlyos testi sértést eredményező, szándékosan elkövetett bűncselekmények, nemi erőszak, kiskorúval való közösülés, kiskorú elleni erőszakos vagy egyéb módon való szexuális visszaélés.

Költségmentességet kaphat az is, akinek családtagjai jövedelme nem haladja meg a hivatalos minimálbér összegét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: