2010-01-07 15:23:38• hírek • Gozner Gertrud

Ingyenes jogi képviselet

A Román Autóklub (ACR) szatmári fiókja minden egyes tagjának lehetőséget biztosít, hogy visszaszerezhesse az államnak befizetett regisztrációs és környezetszennyezési adókat - tudtuk meg Seletye Dávidtól, a szervezet helyi vezetőjétől.

Eddig 29 autóklub tagnak sikerült peres úton visszakapnia a befizetett összeget és még további tíz bírósági eljárás van folyamatban Szatmárnémetiben, illetve a nagyváradi fellebbviteli törvényszéken - nyilatkozta az elnök.

Amint Seletye Dávid a Szatmár.ro-nak kifejtette, mind a 2007 januárjában bevezetett regisztrációs, majd 2008 júliusában környezetszennyezési díjra keresztelt adónem sérti az európai uniós jogszabályokat, diszkriminációs helyzetet teremt azon autótulajdonosok rovására, akik külföldön vásárolták meg a gépkocsijukat. A perek során erre a helyzetre hivatkoznak a tagok, az esetek többségében sikerrel - magyarázta az elnök.

A szatmári autóklub ugyanakkor ügyvédet is biztosít a tagság számára Velea Traian személyében, aki országosan több száz hasonló pert nyert. Seletye szerint a jogi képviseletért az ACR nem számol fel semmiféle díjszabást, az egyedüli kritérium, hogy az autótulajdonos a klub tagja kell legyen, és a rendelkezésükre bocsátja az autó iratait.

Amint az elnöktől megtudtuk, egy per lefolyása három hónaptól egy évig terjedhet, tehát mindenképp türelemre van szükség az autósok részéről. A környezetszennyezési illeték visszaszerzése mellett lehetőség nyílik a 2007-ben bevezett regisztrációs adó összegének is visszaigénylésére is, mivel az öt év után, 2012-ben évül csak el.

Ugyanígy ezúton még az adó befizetése előtt forgalomba írathatnak külföldön vásárolt gépkocsikat. A kedvező jogi elbírálás ellenére néhányan visszaléptek a bírósági eljárástól, mivel az állam felajánlotta nekik, hogy visszafizeti a regisztrációs adó és a környezetszennyezési adó közötti különbözetet - tette hozzá az autóklub vezetője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: