2009-11-18 16:07:20• hírek • Gozner Gertrud

Ingyenes fogamzásgátlás

Naponta 15-20 fiatal veszi igénybe a Szatmár Megyei Kórház keretén belül müködő családtervezési központ szolgáltatásait - tudtuk meg dr. Szatmári Annamária családtervezési tanácsadótól, a központ vezetőjétől.

A központ kétféle szolgáltatást nyújt, egyrészt van az ingyenes részleg, amikor egy bizonyos kategóriába tartozó személyek, úgy mint a tanulók, az egyetemi hallgatók, a jövedelemnélküliek, a szociális segélyből élők és a videki lakhellyel rendelkezők, térítésmentesen juthatnak különböző fogamzásgátló eszközökhöz. Ilyenek pédául az óvszer, a tabletták, a spirál és az injekció.

A többi kategóriába tartozó személyek ugyan pénzért kaphatják meg ugyanezeket a gyógyszereket és eszközöket, viszont így is a piaci árnál jóval olcsóbban juthatnak hozzá - magyarázta az orvosnő.

Általában első alkalommal elbeszélgetünk a jelentkezőkkel, és közösen döntjük el, hogy ő milyen fogamzásgátló módszert szeretne, és az ingyenes vagy a fizetős opciót választja - fejtette ki a szakember. A központ célja, hogy megelőzze a nemkívánt terhességeket és a nemi betegségek terjedését.

- A fiatalok napjainkban korábban kezdik meg a szexuális életet, ezért a prédikációk helyett azt szeretnénk elérni, hogy az első alkalomtól fogva biztonságban legyenek és felelőségteljesen cselekdjenek - hansúlyozta ki Szatmári doktornő.

A rendelőt főleg a 16 és 30 év közötti korosztály látogatja, a központ munkatársai mindenkinek bizalmasan kezelik az adatait, még a szülőknek sem adnak ki információkat. Fontos tudni, hogy a családtervezési tanácsadáshoz nem kell külön küldőpapír a családorvostól, nem kell fizetni érte, nem kell előre időpontot kérni, sorszámot sem osztanak.

A központ naponta hét órától délután három óráig várja az érdeklődőket az Eroilor Revolutiei 1-3 szám alatt. Osztályfőnökök kérésére iskolákba is ellátogatnak előadásokat tartani, január folyamán a Kölcsey Főgimnáziumot és Református Gimnáziumot fogják felkeresni.



Dr. Szatmári Annamária családtervezési tanácsadó, a központ vezetője


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: