2016-03-07 16:10:29• hírek • Szatmár.ro

Ingyenes, életet ment, mégsem élnek sokan a lehetőséggel

Annak ellenére, hogy immár két éve ingyenesen elvégezhető a méhnyakrák-szűrés, alig van, aki kihasználja a lehetőséget. Havonta 100-200 személy vesz részt a szűrésen, pedig a veszélyeztetettek csoportját tekintve havi több ezer kellene legyen a résztvevők száma. Pedig a betegség korai felismerése életet menthet.

A Szatmár Megyei Kórházban megtartott hétfői sajtótájékoztatón Marcela Papici kórházmenedzser hívta fel a figyelmet arra a lassan két éve futó programra, melynek keretében a kórház és az egészségügyi minisztérium egy méhnyakrák-szűrési programot működtet.

A vizsgálat elvégzése ingyenes, a méhnyakrák korai felismerése életmentő lehet, mégis kevesen élnek a lehetőséggel. Papici szerint havonta átlagosan 100-200 nő él a Szatmár Megyei Kórházban a lehetőséggel és végezteti el a vizsgálatot, pedig a veszélyeztetettek száma sokkal de sokkal magasabb.

Elég ha csak azt vesszük alapul, hogy a megye minden 25 és 64 év közötti nőnemű lakosának el kellene végeznie évente ezt a vizsgálatot, valamint  azoknak, akik ugyan kívül esnek ezen a korcsoporton, de családjukban volt daganatos megbetegedés.

Kiffer Erzsébet, a Szatmár Megyei Kórház munkatársa, a program koordinátora a Szatmár.ro kérdésére elmondta: a szűrési procedúra igen egyszerű. A családorvosnál kell küldőpapírt kérni, hogy a kórházban levegyék a mintát, amit majd kielemeznek. Bizonyos családorvosok rendelkeznek olyan képesítéssel, hogy ők maguk vehetnek mintát. A vizsgálatok eredménye 3-4 hét múlva érkezik meg a családorvoshoz, aki továbbítja azt a páciens felé. Így gyakorlatilag sem túl sok időbe, sem pénzbe nem kerül a vizsgálat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: